Het is geen geheim dat vliegveld Eelde bezig is met uitbreidingsplannen. Concreet zou dit gaan om een verruiming van de uren waarin er van en naar de luchthaven gevlogen mag worden. Dit zou ertoe leiden dat er meer vliegtuigen over de gemeente Groningen passeren. Volgens de raadsfracties en belangenorganisaties in Glimmen is dat zeer onwenselijk.

“Op initiatief van de dorpsvereniging Glimmen vond in oktober ook een gesprek plaats tussen massaal opgekomen inwoners van Glimmen en omgeving en functionarissen van de luchthaven,” vertelt raadslid Hans Sietsma (GroenLinks) “Inwoners gaven daar luid en duidelijk aan dat ze zich niet gehoord voelen, op die avond niet, maar ook meer in het algemeen niet."

“ Wij vinden dat de gemeente de stemmen van de inwoners van Glimmen moet versterken. ”

Hans Sietsma Raadslid

Inwoners van Glimmen maken zich zorgen over de gevolgen die meer vliegverkeer met zich mee zal brengen, vertelt Mariska Sloot (Stadspartij). “Naast geluidsoverlast zijn er zorgen over de uitstoot die het gebruik van loodhoudende brandstoffen veroorzaakt. De school in Glimmen houdt inmiddels al rekening met overvliegende vliegtuigen als het gaat om buitenspelen door kinderen.”

De partijen zien niets in de uitbreidingsplannen van de luchthaven als poging om winstgevend te worden. Hierbij sluiten ze zich achter een recent rapport van de Noordelijke Rekenkamer. “We zijn vooral bang dat het vliegveld zich tevergeefs uitbreidt en de inwoners van een rustig dorp vervolgens alsnog met overlast zitten,” stelt Terence van Zoelen (PvdD).

De partijen stellen schriftelijke vragen aan het gemeentebestuur. Ze willen weten of de zorgen van omwonenden gedeeld worden en of deze als inbreng gebruikt kan worden als de luchthaven haar uitbreidingsplannen formeel bekendmaakt.