De hogescholen en universiteit hebben besloten om het lage collegegeldtarief dat afgelopen jaar gold voor studenten uit Oekraïne niet voort te zetten voor Oekraïense studenten die komend collegejaar voor het eerst aan hun studie beginnen. Zij gaan komend jaar afhankelijk van hun studie tussen de €8.000 en €15.000 betalen - in het mildste geval zo'n vier keer hoger dan het tarief voor Nederlandse studenten en studenten uit de Europese Economische Regio. Oekraïense studenten geven aan dat ze nu hun studie moeten uitstellen. Een enkeling zal zelfs terug naar Kyiv gaat om daar verder te studeren, terwijl familieleden in Nederland achterblijven.

“Ik vind het zorgelijk dat nieuwe Oekraïense studenten vrij laat te horen hebben gekregen dat hun collegegeld zo hoog wordt,” stelt GroenLinks-fractievoorzitter Jeffry van Hoorn. “Groningen is een plek waar we steun bieden aan mensen uit oorlogsgebieden, dus ook aan deze studenten uit Oekraïne. Daarom hopen we dat de gemeente iets voor ze kan betekenen.”  

De RUG geeft als reden voor de verhoging dat het niet consistent is dit lage tarief alleen te geven aan vluchtelingen uit Oekraïne en niet uit andere oorlogsgebieden. GroenLinks kan zich daar niet in vinden en is van mening dat er alles aan gedaan moet worden om studenten uit elk oorlogsgebied te ondersteunen en hun situatie niet verder te bezwaren. De instellingen kunnen volgens GroenLinks immers binnen de bestaande regels uitzonderingen maken voor bepaalde groepen of individuen, dus ook voor studenten die uit andere conflicten afkomstig zijn

“ Groningen is een plek waar we steun bieden aan mensen uit oorlogsgebieden. ”

Jeffry van Hoorn Fractievoorzitter