Hoewel D66 in de peiling nog nipt voor GroenLinks de grootste partij in Groningen is, blijkt GroenLinks fors meer aanhang te hebben dan tijdens de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar. GroenLinks, in de huidige gemeenteraad de grootste partij, komt uit op 16,2%. Dat is een stijging van bijna 6% in een jaar tijd. D66 wordt in deze peiling de grootste partij met 18,1% en verliest ten opzichte van 2021 een kleine 3% van de Groningse stem. 

Lijsttrekker Mirjam Wijnja van GroenLinks: “We wisten altijd al dat de uitslag in 2018 uniek was, dus wij kijken vooral naar de uitslag van vorig jaar: GroenLinks laat enorme winst zien ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen. We groeien in een jaar 6%. Wij zien hele goede kansen om weer de grootste te worden in deze verkiezingen dus we gaan met volle inzet de laatste weken van de campagne in. We maken een tocht langs allerlei dorpen in de gemeente, blijven huis-aan-huis in gesprek met onze inwoners en zijn de laatste dagen van de campagne op verschillende plekken te vinden met flyers.”

Iedere stem telt 

Wijnja: “Het is heel spannend, echt nek aan nek. In Groningen zijn we beiden op koers voor acht zetels, maar natuurlijk gaan wij ons best doen om meer zetels te halen dan in de peiling. Voor de links-groen-progressieve stem moet je echt bij GroenLinks zijn!” Alles is nog mogelijk voor GroenLinks, ook de grootste worden.’

I&O research deed tegelijk met de peiling voor Groningen ook een peiling in Amsterdam en Utrecht. In de drie steden wordt het heel close tussen GroenLinks en D66 om de grootste partij te worden.

De peiling werd eind februari gehouden onder 934 respondenten.

Wordt het sociaal of liberaal?

Afgelopen donderdag was Mirjam te gast bij de Meetup in Amsterdam om te praten over de inval in Oekraïne en wat gemeenten kunnen doen.

Ze vertelde daar over hoe ingewikkeld ze het vindt haar werk te doen omdat machteloosheid overheerst en het onbelangrijk voelt om nu te praten over lokale onderwerpen. Tegelijkertijd doen we natuurlijk wel wat we kunnen. We zijn bezig om opvang van Oekraïense vluchtelingen voor te bereiden en hebben inmiddels de eerste mensen opgevangen in onze gemeente.  En zo hoort het ook. In een Groningen voor iedereen is zeker ook plek voor hen die oorlog en geweld ontvluchten.

Toch staat er bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen nogal wat op het spel. We hebben net een schokkend rapport gezien van het IPCC waar nog maar weer eens duidelijk wordt waarom serieus groen beleid op elk niveau van de overheid doorgevoerd moet worden. 

In Groningen zijn we hard bezig om CO2-neutraal te zijn in 2035, de overstap op hernieuwbare energie loopt als een trein en de opbrengsten van die energie gaan via een fonds naar onze inwoners. Daarmee kunnen woningen worden geïsoleerd en verduurzaamd en kunnen we energiearmoede bestrijden. De koers in Groningen is groen én links.

En dat moet vooral zo blijven. In opdracht van GroenLinks deed I&O research een peiling in Groningen, Utrecht en Amsterdam. In alle steden gaat het tussen GroenLinks en D66. Ook in Groningen wordt het spannend en is het een nek-aan-nek race. Dat betekent dat er nog veel te winnen is de komende anderhalve week, dat elke stem het verschil kan maken en dat het er nu écht op aankomt. Met GroenLinks als grootste partij maken we het verschil tussen sociaal en liberaal en trekken we de koers van Groningen verder naar links.

peiling grafiek
Ten opzichte van de verkiezingen vorig jaar lijken we een flinke winst te behalen.

Dat kunnen we niet alleen. Daar hebben we iedereen voor nodig. Dus, help mee met flyeren, hang een poster achter je raam, doneer aan de campagne, vertel de mensen om je heen dat ze moeten gaan stemmen en ga uiteraard zelf ook stemmen. Met jouw hulp sturen we Groningen de goede richting op.