Mijn kast is van mij

Op 11 oktober hangt kandidaat-raadslid Jeffry van Hoorn de regenboogvlag uit. Hij schreef speciaal voor Coming Out Day deze blogpost: 

De allereerste keer dat ik uit de kast kwam was ik 14. ’s Ochtends zat ik nog veilig in mijn kast en ’s avonds bleek ik uit de kast te zijn. Mijn moeder had het privé-aspect van het concept “dagboek” niet helemaal begrepen, dus zo was ik op mijn 14e klaarblijkelijk uit de kast. Sindsdien ben ik nog tientallen malen vrijwillig of noodgedwongen uit de kast gekomen. Erger nog, ik ben ook vele malen vrijwillig terug mijn kast ingestapt.

Ik ben niet gehecht aan mijn kast, noch waardeer ik mijn kast, maar het is mijn kast. Het is onprettig, maar vertrouwd. De angst en twijfels over alles buiten mijn kast kunnen mij niet bereiken. Mijn kast beschermt me, behoudt me. Mijn kast beperkt me.

Voor mij was het geen 11 oktober, het was 4 april. 8 mei. 13 september. Het was tussendoor ook 5 april, 6 april en 7 april. Ik vertelde het mijn ouders, mijn broertje, mijn vrienden en mijn klasgenoten. Ik vertelde het niet op waterpolo en niet in de buurt, ik was 14 en ik was bang. Ik was 17 en ik was bang. Ik ben 28 en soms nog bang. Mijn kast wordt steeds kleiner, maar ik voel me ook steeds een beetje kleiner als ik ‘m toch weer nodig heb.

Voor mij is het de collega die vraagt of ik wel goed zit op de mannen-wc. Het is de buurman die ‘Flikker’ roept ‘Met je roze pet op.’ als ik op mijn fiets zit. Het is de ‘grappige’ vraag wie het mannetje of het vrouwtje is in de relatie. Het is mijn angst als ik voor de spiegel sta en me afvraag of mijn broek niet te gay is. Het is een twijfel die 365 dagen van het jaar in mij en velen zit.

11 oktober vieren wij de moed die nodig is om uit de kast te komen, de andere 364 dagen is het een feest gehuld in vanzelfsprekendheid. En soms, ben ik de slingers kwijt.       

Groningen is een schitterende gemeente in al haar diversiteit, het is een gemeente die bol staat van de mooie initiatieven. Voor het COC Groningen zet ik me in om een veilige ontmoetingsplek voor jongeren te bieden in de vorm van de The Box. Dit gaat om twee zondagen per maand. Groningen kan en moet meer. Het is voor mij heel belangrijk om me keihard in te zetten voor meer veilige ontmoetingsplekken voor jongeren. Voor roze ouderen en voor iedereen die anders is en kwetsbaar is.

We hoeven hiervoor niet opnieuw het wiel uit te vinden. We kunnen investeren in de initiatieven die er al zijn en meer en beter samenwerken met onze bondgenoten. Denk aan het COC, Stichting LGBT, Jasmijn en De Boei. Groningen is een gemeente die diversiteit elke dag zou moeten vieren, een gemeente die mensen elke dag sterkt in hun moed om anders te zijn. Dit is voor mij het Groningen waar GroenLinks voor staat. Het Groningen waar ik me hard voor wil maken is een Groningen waar we elke dag de slingers kunnen ophangen.

Jeffry van Hoorn (28) is kandidaat-gemeenteraadslid voor GroenLinks op plek 11. Hij is actief bij het COC als jongerenbegeleider.