GroenLinks heeft zich al jaren ingezet voor het realiseren van dit zonnepark: het zorgt ervoor dat er duurzame stroom kan worden opgewekt voor 54.000 huishoudens (dat is meer dan een derde van de huishoudens in Gemeente Groningen). Maar ook op andere manieren is het voor GroenLinks een bijzonder project: de biodiversiteit wordt verbeterd, het waterpeil gaat omhoog waardoor veenoxidatie (ook een grote bron van broeikasgassen) wordt tegengegaan, en vanuit landschapsperspectief is het bijzonder dat de oude loop van riviertje de Fivel in ere wordt hersteld.
Maar netcongestie dan?
Netcongestie is ook in Groningen een probleem. We houden er op verschillende manieren rekening mee. Er wordt batterij-opslag bij het zonnepark neergezet zodat de stroompieken kunnen worden afgevangen en als de zon niet zo hard schijnt, kunnen de batterijen de energie weer terug op het net zetten. Daarnaast wordt het zonnepark in twee delen gebouwd: het eerste deel is, als alles volgens plan verloopt, in 2028 klaar. Het tweede deel komt in 2030, wanneer de netaansluiting versterkt is.
Waar gaat de stroom heen?
Er zijn verschillende opties. Je kunt de stroom gewoon verkopen op de groothandelsmarkt. Maar GroenLinks heeft in het debat over deze plannen gevraagd om te onderzoeken of het gemeentelijk energiebedrijf de opgewekte stroom zou kunnen verkopen aan publieke en semi-publieke partijen, zoals warmtestad, gemeentelijke zwembaden of bijvoorbeeld de ziekenhuizen. De hoop is dat deze grote partijen ook flexibel hun stroomverbruik kunnen sturen, zodat zoveel mogelijk van de opgewekte zonnestroom lokaal gebruikt kan worden.
Energiecoöperatie van omwonenden
Omwonenden hebben aangegeven zelf ook mee te willen doen in het park. Daarom is er de Coöperatie Duurzaam Lageland opgericht, die in totaal zo’n 10% van de panelen in eigendom zullen hebben. Daarnaast is er een grondeigenaar in het gebied die ook zo’n 10% van het park zal hebben. In totaal gaat het om ongeveer 175 hectare.