De partij ziet oplossingen in balkon-zonnepanelen die tegenwoordig verkrijgbaar zijn. Ook kan er samen met woningcorporaties en VvE's op grotere schaal gekeken worden naar zonnepanelen aan gevels. De welstandsregels maken dat op dit moment echter niet makkelijk. GroenLinks stelt hier daarom vragen over in de Groningse gemeenteraad. 

Raadslid Ceciel Nieuwenhout merkt op dat er steeds meer mogelijk is met deze gevelpanelen. “Ze zijn er bijvoorbeeld in andere kleuren dan standaard donkerblauw of zwart, waardoor het beter bij het gebouw en de omgeving past. En voor de energietransitie is het belangrijk dat we alle bruikbare oppervlakken, ook verticale oppervlakken, gebruiken voor zonnepanelen.”

Het is volgens GroenLinks dan wel belangrijk dat hier duidelijke regels voor zijn, net zoals die er zijn voor zonnepanelen op daken. “Dit voorkomt wildgroei en zorgt dat rust in het straatbeeld behouden blijft, bijvoorbeeld door eisen te stellen aan kleur, materiaal, voorkomen van schittering, en het uitlijnen van de panelen.” Nieuwenhout hoopt dus dat het College de regels over zonnepanelen op gevels en balkons moderniseert.

Een extra argument om zonnepanelen op gevels en balkons toe te staan is dat het plaatsen van zonnepanelen zo dicht mogelijk bij waar de energie wordt gebruikt helpt om congestie op het elektriciteitsnetwerk te voorkomen, vergeleken met zonnepanelen in een weiland ver weg van waar de elektriciteit gebruikt wordt. “Dat levert dus ook een maatschappelijke meerwaarde op. Die ruimte op het stroomnet kan dan weer voor andere dingen gebruikt worden,” aldus raadslid Nieuwenhout.