De gemeente Groningen heeft als doel om in 2030 volledig afvalvrij te zijn. De hoeveelheid restafval moet verminderd worden en er moet meer hergebruikt worden. Dit ambitieuze doel kan alleen bereikt worden met inzet van alle inwoners. Afval is daarmee één van de weinige onderwerpen die zowel alle inwoners raakt. Om die reden wil de gemeente samen met inwoners naar de beste oplossing zoeken. 

“We gaan iets heel bijzonders doen,” zegt GroenLinks-raadslid Tim van de Vendel. “Nog nooit hebben we in Groningen op zo’n manier inwoners betrokken bij een belangrijk politiek onderwerp. We hebben iedereen nodig om ons afvalprobleem op te lossen en hiermee krijgen we een oplossing die door de inwoners gedragen wordt. Ik ben ontzettend benieuwd naar de uitkomst.”

Hoe werkt het?

Uit een grote voorselectie zal een groep inwoners gekozen worden die een goede afspiegeling van de gemeente vormt. Vervolgens zullen deze Groningers met ondersteuning van experts tot een advies komen. Dit advies zal door de gemeenteraad overgenomen worden en de start zijn tot de invulling van de routekaart tot een afvalvrij 2030.

Begin volgend jaar gaat het burgerberaad van start. Voor die tijd kunnen tienduizend willekeurige Groningers al een brief in de bus verwachten met de vraag of ze mee willen doen aan de voorselectie. “Ik hoop dat mensen zich massaal aanmelden. Je hebt niet vaak de kans om onderdeel te zijn van een stukje Groningse geschiedenis,” concludeert Van de Vendel.

Een burgerberaad is een goede oplossing voor complexe maatschappelijke vraagstukken waar veel verschillende perspectieven samenkomen. Het is een goede aanvulling op ons democratische bestel omdat het de inwoner verregaande invloed en betrokkenheid geeft. Veel betrokkenen blijven daarna ook actiever deelnemen aan de politiek en de maatschappij en hebben een hoger vertrouwen in de politiek. 

Wat is een burgerberaad? Bekijk de video!

Wat is een burgerberaad? Afspelen op YouTube