Een eerste blik leert dat het, ondanks de financiële misère van de afgelopen jaren, toch lukt om belangrijke doelen uit het coalitieakkoord uit te voeren. Groningen gaat dus hard door met verduurzaming, het herwinnen en vergroenen van de openbare ruimte en het bestrijden van armoede. Daarnaast zijn er een aantal zaken waarvoor nu extra geld wordt uitgetrokken:

  • Zo wordt de inbesteding van de schoonmaak van gemeentelijke gebouwen, een door ons vurig gewenste ontwikkeling, nu definitief opgenomen in de begroting. 
  • Daarnaast wordt er geld uitgegeven aan het verder uitwerken van de nieuwe mobiliteitsvisie. In deze visie wordt de autologica losgelaten, de openbare ruimte herwonnen en komt er meer ruimte voor voetgangers, fietsers en ov!
  • Door stijgende energieprijzen en gebrekkige isolatie van (huur)woningen kampen steeds meer mensen met energiearmoede. Dat was onlangs landelijk in het nieuws, maar ook in Groningen is er het nodige verontrustende onderzoek naar gedaan. Naast de door ons ingestelde energiecoaches komt het College nu met een Fonds Energietransitie om energiearmoede te bestrijden en woningen sneller te verduurzamen.
  • In studentenstad Groningen kampen veel jongeren met de nadelige gevolgen van een krappe woningmarkt. Groningen was daarom de eerste stad in Nederland om een vergunningstelsel in te voeren om beter te kunnen reguleren. Vanaf 2022 wordt de financiering van dit stelsel veel hoger en komt er een proef met de invoering van een verhuurdersinspectie om misstanden bij verhuur van kamers en appartementen tegen te gaan. Alles om studenten nog beter te beschermen.
  • Begin dit jaar werd de mooie nieuwe visie voor het Stadspark gelanceerd. Voorwaarde voor de aanpak is beter onderhoud van het park, waarvoor nu geld is gereserveerd. Luister onze podcast Pronkjewail over de nieuwe visie. 
  • Om de voorzieningen in de Oosterparkwijk in lijn te brengen met de andere wijken in de stad, wordt de Siebe Jan Boumaschool getransformeerd tot een wijkcentrum. Ook is er geld voor de realisatie van een nieuw multifunctioneel centrum ‘Huis van Ten Post’. 

De komende tijd zal de fractie zich verder verdiepen in de begroting om er begin november met de rest van de gemeenteraad over in gesprek te gaan. Heb je goede ideeën voor 2022? Mail ze naar groenlinks@raadgroningen.nl