Met een moeder uit Drenthe en een vader uit Friesland voelt Sam (1995) zich toch nog honderd procent Groninger. De vroege kindertijd bracht Sam door in Beijum, waarna die verhuisde naar Haren. Dit in verband met het feit dat Sams broer daar dovenonderwijs kreeg en hij ook graag op de fiets naar school toe wilde. Voor Sam een mooie kans om op te groeien met invloeden uit twee heel verschillende buurten, al was de overgang van Beijum naar Haren best een uitdaging voor een opstandige beginnende puber.

Na de middelbare school vertrok Sam naar Arnhem om daar muziektheater te studeren, maar dat hield hen niet zo lang vol, want Groningen werd gemist. Sam verhuisde daarom twee jaar later terug naar de stad en begon aan de Pabo.

De kunst en muziek bleven echter belangrijk voor Sam, die in hun studententijd bestuursfuncties uitvoerde voor verschillende culturele verenigingen. Daarnaast was er ook steeds meer interesse voor de politiek. Sam maakte deel uit van de redactie van DWARS, waarna hen een plekje kreeg in de programmacommissie. In de zomer van 2022 werd Sam aangesteld als fractiemedewerker van GroenLinks Groningen.

Waar Sam voor staat

Informatie die toegankelijk is voor iedereen is voor Sam belangrijk. Nog steeds is het nieuws voor het grootste deel van Nederland niet of moeilijk te volgen. Politieke gebeurtenissen vertalen naar informatie waar je geen voorkennis voor nodig hebt, in taal die iedereen begrijpt, is een voorwaarde voor een democratie.

Daarnaast viert Sam elke dag de diversiteit met hun regenboogkapsel. De reacties van Groningers zijn overwegend positief, maar regelmatig krijgt Sam nog te maken met homofobische en transfobische opmerkingen. Daarom vindt hen het extra belangrijk dat er aandacht blijft voor een veilig Groningen voor iedereen.

Wetenswaardigheden

Sam woont met diens partner, kind en kat in de Oosterparkwijk, maar droomt ervan om ooit in de toekomst een commune te starten in Schotland. Verder houdt Sam van lekker veganistisch eten, maar heeft hen een hekel aan uitgebreid koken en afwassen.