Groningen heeft te maken met een woningcrisis. De vraag naar betaalbare huisvesting is groot en de wachtlijsten voor sociale huur zijn jarenlang. De gemeente probeert meer grip te krijgen op de woningmarkt, bijvoorbeeld door het instellen van een doelgroepenverordening voor nieuwbouw. Maar de gemeente heeft daar relatief weinig instrumenten voor.

De Gemeente Amsterdam kondigde deze week aan dat ze een onderzoek wil doen of ze sociale huurwoningen van corporaties kan opkopen om ervoor te zorgen dat deze betaalbaar blijven. Jaarlijks maken gemeenten afspraken met corporaties om sociale huurwoningen bij te bouwen en zo min mogelijk sociale huurwoningen te verkopen. Maar woningbouwcorporaties voelen zich mede door de verhuurdersheffing gedwongen tot verkoop, om te kunnen investeren in verduurzaming en om nieuwe sociale huurwoningen te kunnen bouwen."

“ Hoewel het opkopen van woningen ook nadelen heeft, geeft deze ontwikkeling in Amsterdam toch stof tot nadenken ”
Lieke Schoutens Raadslid

In Groningen zien we ook problemen. “Door de verhuurdersheffing moeten Groningse woningbouwcorporaties miljoenen per jaar afdragen aan het Rijk," zegt raadslid Lieke Schoutens. "Daardoor houden ze minder over om te investeren in nieuwe sociale woningen. Het liefst zouden we natuurlijk zien dat deze heffing wordt afgeschaft, maar tot die tijd moeten we misschien toch verder kijken.”

De gedachte achter het plan van gemeente Amsterdam is dat het overkopen van sociale huurwoningen van corporaties, ervoor zorgt dat deze uit de vrije sector blijven, en het de corporaties toch middelen biedt om weer te kunnen investeren. Van Niejenhuis reageert: “Het is een paardenmiddel dat aantoont hoe nijpend de situatie is en hoe noodzakelijk actie van het Rijk is in deze woningcrisis”.

Deze woensdag stellen PvdA en GroenLinks daarom vragen aan het college om nieuwe mogelijkheden te onderzoeken om meer sociale huurwoningen te behouden in Groningen.