GroenLinks wil een verkeerscirculatieplan (VCP 2.0) waarbij de stad binnen de ringweg in sectoren wordt verdeeld en het autoverkeer tussen de sectoren via de ring verloopt. Doel van dit VCP 2.0 is om het aantal autobewegingen in de stad te verminderen door het terugdringen van interwijkverkeer en sluipverkeer door woonstraten. Tegelijk worden hiermee andere vormen van mobiliteit als lopen, fietsen en OV-gebruik gestimuleerd en gezorgd voor een prettiger verblijfs- en verkeersklimaat in de wijken.
Het idee voor zo’n VCP 2.0 heeft GroenLinks al in de jaren negentig gelanceerd en in maart jongstleden nog maar weer eens naar voren gebracht. Het is verheugend dat het draagvlak voor het idee groeit, zoals blijkt uit reacties uit de stad, van maatschappelijke organisaties en ook van partijen in de gemeenteraad. GroenLinks neemt graag de Vlaamse stad Gent ten voorbeeld. Daar werd een jaar geleden een verkeerscirculatieplan ingevoerd waarbij de stad binnen de R40 in 8 sectoren werd verdeeld. De resultaten mochten na het eerste halfjaar spectaculair genoemd worden: 35 procent meer fietsers naar de binnenstad, 8 procent meer reizigers van bus en tram, 12 procent minder autoverkeer de stad in en uit, 8 procent minder auto’s op de radialen en 8 procent meer auto’s op de ring.
In het licht van deze ideeën over mobiliteit zal GroenLinks de uiteindelijke plannen voor het Oosterhamriktracé beoordelen. Daarbij zal de inbreng van omwonenden een belangrijke rol spelen. Bij veel gesprekken, in mailwisselingen en ook tijdens de demonstratie bij de Oliemuldersbrug horen we dat het vreemd wordt gevonden om een plan uit te voeren waarbij het met meer asfalt voor auto’s makkelijker wordt om de stad in te rijden. Veel omwonenden maken zich daar grote zorgen over. GroenLinks heeft die signalen duidelijk gehoord, heeft er begrip voor en neemt ze serieus.
De vraag ligt voor of de huidige plannen voor het Oosterhamriktracé wel stroken met de inzet op duurzame mobiliteit en leefbare wijken. De effecten van de auto- en busverbinding op de directe woon- en leefomgeving, zoals de toename van de geluidsbelasting, zorgen over lucht, verkeersveiligheid en de barrièrewerking van nieuwe infrastructuur zijn belangrijke vraagstukken waar goede antwoorden op moeten komen. Antwoorden die er nu op veel van die onderwerpen nog niet zijn.
Voor GroenLinks is duidelijk dat er een serieus onderzoek moet komen naar een verkeerscirculatieplan (VCP 2.0) om te zien hoe eerder genoemde doelen bereikt kunnen worden. De uiteindelijke plannen rondom het Oosterhamriktracé zullen in dat licht beoordeeld worden. Of de uiteindelijke plannen door zullen kunnen gaan hangt af van de aangetoonde noodzaak van dat tracé als onderdeel van een stadsbreed VCP 2.0 èn van het antwoord op de hierboven genoemde vraagstukken.