Nog steeds zit er in elke schoolklas wel een kind dat te maken heeft met een vorm van kindermishandeling. Het stadsbestuur vindt dat onacceptabel en wil dat alle kinderen in de gemeente veilig en positief kunnen opgroeien. Om dat te bereiken wordt 300.000 euro extra uitgetrokken en ingezet op een gecombineerde aanpak van preventie, repressie en nazorg. De focus daarbij ligt op het voorkomen van kindermishandeling en het investeren in het kind en zijn omgeving.
GroenLinks wethouder Mattias Gijsbertsen: “Er is een veel actievere werkwijze nodig om dit complexe probleem aan te pakken. We moeten op verschillende terreinen inzetten. De eerste, belangrijke stap hebben we al gezet: alle medewerkers van de WIJ-teams zijn getraind hoe zij signalen van kindermishandeling kunnen herkennen en hoe zij vervolgens moeten handelen.”
De volgende stap is dat alle gemeentelijke medewerkers die contact hebben met kinderen of gezinnen getraind worden. Gijsbertsen: “Het herkennen van risicogezinnen en tijdig de-escaleren van problemen zijn essentieel in deze aanpak.” Daarnaast vindt het college het belangrijk om het brede maatschappelijke debat te initiëren en te voeden. Iedereen in de samenleving kan een aandeel hebben in het voorkomen, signaleren en bestrijden van kindermishandeling.