'Hoop kent geen nachten', schrijft een jongen uit Kyrgyzië me in de week dat we in de gemeenteraad besluiten dat ook Groningen tot de Europese Shelter Cities gaat behoren. Een Shelter City is een stad waar een bedreigde mensenrechtenverdediger tijdelijk tot rust kan komen. Gedurende drie maand kunnen ze hier hun netwerk uitbreiden en trainingen volgen. In Groningen gaat het vooralsnog om een pilot.
Terug naar de jongen. Hij schrijft me dat hij in zijn land slachtoffer is van geweld en marteling vanwege zijn seksuele geaardheid. Hij heeft de afgelopen tijd geprobeerd actie te voeren tegen de anti-homopropogandawet, die onlangs ook in zijn land is ingevoerd, maar de mond werd hem telkens gesnoerd. Hij schrijft dat hij zich sinds enige tijd verbergt voor de politie uit angst om opgepakt te worden. De enige plek waar hij nog veilig lijkt te zijn, is thuis bij zijn familie. Via organisaties en individuen elders in de wereld probeert hij nu zijn verhaal te verspreiden in de hoop op steun of het verkennen van mogelijkheden om door te gaan met zijn strijd voor gelijke rechten.
Wat het verhaal van mensenrechtenactivisten als hem tekent, is dat ze het liefst zo dicht mogelijk bij huis in actie willen komen. Om daar een verandering teweeg te brengen. Maar wanneer dat op een bepaald moment te gevaarlijk en te onveilig is, is het goed dat ze op adem kunnen komen in een stad die ze met open armen ontvangt. Wat GroenLinks betreft kan deze rustpauze een win-win situatie zijn: niet alleen bieden we een activist tijdelijk een veilige haven, ook bieden we een podium om zijn of haar verhaal te kunnen doen. En daar kunnen we zelf weer door geïnspireerd raken.
D66 en Student en Stad agendeerden het initiatiefvoorstel Shelter City in de gemeenteraad van Groningen, dat vandaag door een meerderheid van de raad werd aangenomen (tegen stemden de fracties van Partij voor de Dieren, CDA en VVD). Wat GroenLinks betreft wordt er ook gewerkt aan een duurzame relatie tussen de mensenrechtenverdediger en de stad Groningen. Op die manier kan in de toekomst op grassroots niveau contact worden onderhouden en steun worden verleend, wat belangrijk kan zijn zoals blijkt met de jongen uit Kyrgyzië.