Zorg behoort tot één van de belangrijkste thema’s de komende jaren. GroenLinks bereidt zich zo goed mogelijk voor op de nieuwe taken van de gemeente. GroenLinks wil dat mensen zelf kunnen kiezen van wie ze zorg krijgen. Dichtbij, zonder bureaucratie en waar nodig door beroepskrachten. Wie zorg nodig heeft, blijft zorg ontvangen. Lees hier onze plannen.
Onvoorbereid
GroenLinks is bezorgd over de nieuwe taken die de gemeente krijgt voor zorg en participatie. De landelijke besluitvorming heeft lang op zich laten wachten en de bijbehorende bezuinigingsopgave is erg groot. De gemeente heeft eigenlijk te weinig tijd en te weinig geld om de nieuwe taken op te pakken zoals dat zou moeten. En ook bij de lokale politieke partijen is nog maar weinig idee hoe het straks zal moeten met de gezondheidszorg. En dat terwijl er veel onzekerheid is, zowel bij mensen die zorg krijgen als bij zorgverleners. Welke zorg wordt straks nog geboden? Van wie krijg ik zorg? Heb ik straks nog een baan? Daarom luidde GroenLinks eerder de noodklok.
Koers en visie
Het nieuwe stadsbestuur zal een duidelijke en consistente koers moeten varen. Dan is er ook winst te behalen. GroenLinks ziet ook grote kansen in de overdracht van zorgtaken aan de gemeenten. Simpeler en persoonlijker zorg ligt binnen handbereik. De rest van 2014 en ook de jaren daarna zullen in het teken staan van de zoektocht om dat concreet voor elkaar te krijgen. GroenLinks formuleert op dit moment alvast de volgende uitgangspunten:
- We tuigen geen nieuwe bureaucratie op, maar gaan uit van vertrouwen.
- Mensen kiezen zelf hun zorgverlener.
- De zorg blijft toegankelijk voor iedereen die het nodig heeft.
- De zorg is zo dichtbij mogelijk.
- Betere signalering en bescherming van privacy gaan hand in hand.
Glimina Chakor
De onzekerheid over de toekomst van de zorg was voor raadslid Glimina Chakor de aanleiding om politiek actief te worden. Meepraten is beter dan afwachten. Chakor is hulpverlener bij welzijnsorganisatie MJD. Zij zit in het sociaal wijkteam voor De Hoogte en Indische Buurt. Die sociale wijkteams worden vaak genoemd als de oplossing voor de gemeenten: de zorg georganiseerd op wijkniveau. Dat is dicht bij de mensen, dat dwingt instellingen om samen te werken, dat scheelt geld. „Het wondermiddel", zegt Chakor met een bedenkelijke glimlach. Want wondermiddelen zijn schaars.
Nieuwe jeugdzorg
GroenLinks wil dat de nieuwe jeugdzorg in samenwerking met beroepskrachten en cliënten wordt opgebouwd. Dat moet leiden tot veel minder bureaucratie en tot toegankelijke en persoonlijke zorg. GroenLinks wil dat gezinnen één aanspreekpunt krijgen voor alle zorg die aan hen wordt verleend. Nu komt het nog voor dat gezinnen bij allerlei verschillende instanties opnieuw het woord moeten doen, voordat zij hulp krijgen. Er komen wat GroenLinks betreft minder beoordelingsgesprekken en formulieren. Voor de meeste zorg geldt dat mensen er niet om vragen als ze de hulp niet echt nodig hebben.
Mandaat aan beroepskrachten
De gemeente stelt vertrouwen in individuele hulpverleners in plaats van voortdurend verantwoording te eisen. Zij krijgen ruimte om eigen inschattingen en beoordelingen te maken. Hulpverleners krijgen zo de tijd, de middelen en het mandaat om zonodig ook zorgproblemen buiten hun directe eigen taken op te pakken.
Meer weten?
- Lees hier ons verkiezingsprogramma.
- Lees hier meer over ons jeugdzorg-plan.
- Lees hier het Dagblad van het Noorden-artikel over de bezoeken die Mattias Gijsbertsen en Glimina Chakor aflegden in de zorg.
- Lees hier meer over Glimina Chakor.
- Over GroenLinks en de mantelzorg.
- Over GroenLinks, licht verstandelijk beperkten en de 18 jaar-grens in de zorg.