GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman bezoekt zaterdag in Groningen Reik, een behandelcentrum voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Gemeenten worden vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk voor kinderen met zo'n beperking. GroenLinks wil niet dat het permanente karakter van hun zorg daardoor verdwijnt. 'Bij alle nadruk op eigen verantwoordelijkheid en op preventie van zorg mag niet vergeten worden dat sommige jongeren permanent zorg of begeleiding nodig hebben,' zegt de Groningse GroenLinks-fractievoorzitter Mattias Gijsbertsen.

GroenLinks wil ook af van de harde 18 jaar-grens, waarbij de zorg voor jongeren ruw wordt onderbroken als ze 18 jaar worden. Jongeren moeten bij het bereiken van de 18-jarige leeftijd de overstap maken naar de 'volwassen' hulpverlening. De continuiteit van de zorg komt dan regelmatig in gevaar door een slechte aansluiting of gebrekkige overdracht. Sommige vormen van jeugdhulp zoals pleegzorg stoppen helemaal wanneer jongeren 18 worden. Alleen met veel moeite en bureaucratie kan soms een verlenging worden gerealiseerd.

Reik

Linda Voortman, de zorgwoordvoerder van GroenLinks in de Tweede Kamer en oud-raadslid in Groningen, bezoekt 's middags Reik, samen met de stadse GroenLinks-lijsttrekker Mattias Gijsbertsen en andere topkandidaten van GroenLinks. Reik is het expertise- en behandelcentrum in het Noorden voor de behandeling en begeleiding van kinderen, jongeren en volwassenen met een licht verstandelijke beperking. Reik biedt ondersteuning bij wonen en werken, hulp bij opgroeien en opvoeden, training en behandeling. De GroenLinksers gaan in gesprek met cliënten en hulpverleners bij de organisatie.