GroenLinks wil dat het college aan de slag gaat mensenrechten. Volgens de fractie zijn mensenrechten een randvoorwaarde van beleid, maar spelen ze in Groningen vooral een impliciete rol op de achtergrond. ‘Dat terwijl ze een rechtstreekse verbinding hebben met gemeentelijk beleid,’ aldus raadslid Kris van der Veen. ‘Je moet dan denken aan bijvoorbeeld het gehandicaptenbeleid, armoedebeleid, openbare orde en veiligheid, de decentralisaties, jeugdbeleid of bijvoorbeeld de aanpak van mensenhandel.’ GroenLinks heeft daarover vandaag, op de Dag van de Rechten van de Mens, vragen gesteld aan het college van B&W.
In Wijk bij Duurstede waren mensenrechten de basis voor het opstellen van nieuw gehandicaptenbeleid. Zo zijn er afspraken gemaakt met woningbouwverenigingen over woningaanpassingen, werd er voorlichting gegeven aan hulpdiensten en kwamen er aangepaste sportvoorzieningen. Een ander voorbeeld vinden we in Den Haag. Daar is het Kinderrechtenverdrag uitgangspunt voor het ontwikkelen van het jeugdbeleid, via onder meer pilots voor kindvriendelijke wijken. Ook wordt jongeren voortaan een stem gegeven bij het ontwikkelen van nieuw beleid via de inzet van Haagse jongerenambassadeurs. ‘Je ziet dat wanneer inwoners, gemeenten en organisaties zich buigen over maatschappelijke thema’s, in mensenrechten een gemeenschappelijke taal vinden. Ervaringen wijzen uit dat standpunten en besluiten zo eerder kunnen rekenen op draagvlak en begrip,’ aldus Van der Veen.
De fractie bepleit tot slot om de Europese Week van de Lokale Democratie, een initiatief van de Raad van Europa, in 2014 in Groningen te organiseren. De week wordt jaarlijks georganiseerd om burgers bewust te maken van lokale democratie en mensenrechten.