De gemeenteraad stemde woensdag voor een begroting zonder Regiotram. De tegenbegroting van GroenLinks en ChristenUnie haalde het niet. Wel sleepte GroenLinks moties binnen over onder meer laaggeletterdheid en energiebesparing.

Tegenbegroting
Het debat maakte nog maar eens duidelijk dat aanleg van de Regiotram financieel mogelijk is en zelfs minder kost dan het opbrengt. Niet financiële maar politieke argumenten hebben dus de doorslag gegeven in de beslissing over de Regiotram. Het college en andere partijen erkenden dat onze tegenbegroting sluitend was in 2013 en 2014. In de periode daarna heeft het college weliswaar iets meer dan 2 miljoen euro per jaar extra te besteden, maar heeft het college ook een opgave van vele tientallen miljoenen vanwege een onopgelost bereikbaarheidsprobleem. De extra inkomsten van stoppen met de Regiotram wegen dus bij lange na niet op tegen de benodigde extra uitgaven. GroenLinks vindt die koers financieel onverstandig. Bovendien blijft de stad zitten met slechter openbaar vervoer.

 

Nieuw hoofdstuk

Nu de Regiotram niet doorgaat, moet er gauw een nieuwe manier worden bedacht om de tienduizenden extra reizigers naar de stad de komende jaren te vervoeren. Het college lijkt nog nauwelijks een idee te hebben over hoe dat moet en hoe dat betaald moet worden. GroenLinks vindt dat de stad juist het voortouw moet nemen. Immers, de stad heeft de provincie en regio in de kou laten staan en moet nu hard aan de slag om vertrouwen terug te winnen. Wat in elk geval niet mag gebeuren, is dat reizigers letterlijk in de kou komen te staan bij gebrek aan voldoende openbaar vervoer.

Moties

GroenLinks vroeg aandacht voor de gevolgen van bezuinigingen op het sociaal beleid. Juist in deze tijd is het belangrijk dat bijvoorbeeld inkomensondersteuning en schuldhulpverlening overeind blijven. Directe knelpunten zijn er op dit moment bij de aanpak van laaggeletterdheid. Een motie van GroenLinks over die aanpak werd aangenomen.

GroenLinks heeft zorgen over duurzaamheidsbeleid en fietsbeleid. Een geschrapt fietspad (Peizerweg-Johan van Zwedenlaan) kon samen met de ChristenUnie weer op de kaart worden gezet via een motie. De raad nam ook een motie aan om inzicht te krijgen in de vorderingen op het gebied van het energiezuiniger maken van woningen.

De hele spreektekst is als bijlage bij dit artikel te vinden.