Het gaat de laatste tijd vaak over de sociale stad. Met name de vraag of deze op gespannen voet staat met de bereikbare stad, of bijvoorbeeld de duurzame stad. Voor GroenLinks niet. Sterker nog: volgens ons verstevigen ze elkaar. We hebben altijd kwetsbare groepen beschermd, ook als het moeilijk wordt. Sociaal beleid dat in stand blijft, ondanks de noodzaak tot bezuinigen. Twee weken geleden spraken we in commissieverband over de vernieuwing van het sociale domein en de jeugdzorg: velden waar landelijk fors op wordt bezuinigd.
De afgelopen maanden heeft ook de wereld van het sociale domein niet stil gestaan. Er ligt een lenteakkoord, we moeten nog maar afwachten wat een nieuw regeerakkoord ons brengt en het is nog onduidelijk hoe de PGB-regeling er na 2013 uit gaan zien. Ook zijn er de afgelopen weken zorgen geuit over de overgang van de residentiële jeugdzorg en pleegzorg naar gemeente. Zo constateert de Kinderombudsman dat de rechten van kinderen bij uithuisplaatsingen nog niet worden nageleefd. Twee weken geleden spraken we in commissieverband over de nota's 'Groningen: voor elkaar' en 'Jeugd: ieders zorg' die de basis vormen voor de vernieuwing van het stelsel, de decentralisatie van de Jeugdzorg en voor de implementatie van extra taken op het sociale domein.
In de provincie Groningen blijken 72 instellingen zich bezig te houden met jeugdzorg. Nu gemeenten tegelijk met de decentralisaties worden gekort is dit tegelijk een reden om mensen aan te spreken op de eigen kracht en eigen verantwoordelijkheid. We hebben minder geld, dus je moet zelf meer doen. Wat onze fractie betreft moeten we in de eerste plaats kijken naar instellingen, mogelijkheden om efficiënter te werken, minder administratieve lasten en minder verantwoording voor burgers en beroepskrachten. Met name als het gaat over jongeren. Een pleidooi wat gehoor vond bij het overgrote deel van de raad. Volgens het college zijn instellingen zich hiervan bewust en wordt er al meer samengewerkt. We hebben daarnaast gepleit voor het meenemen van de stem van jongeren bij het opnieuw bekijken van de de toekomst van de zorg rondom jeugd, en dan ook de Kinderombudsman.
Dan het Persoonsgebonden Budget (PGB). Voor de fractie van GroenLinks is en blijft het van belang dat mensen zoveel mogelijk regie kunnen voeren over én zeggenschap hebben in de zorg die zij ontvangen. Wij vinden het van groot belang dat we het PGB in Groningen blijven aanbieden; het sluit naadloos aan bij de visie van het college: vraaggericht in plaats van aanbodgericht werken. Dat betekent dat je niet langer denkt vanuit een instelling of voorziening, maar aansluit op de vraag van degene die hulp of ondersteuning vraagt. Voor ons al met al een goed argument voor een gedegen PGB in Groningen! Ook bij deze gedachte sloot een meerderheid van de raad zich aan.
Tot slot hebben we opnieuw benadrukt dat beroepskrachten binnen zorg en welzijn veel ruimte en vrijheid hebben om naar eigen inzicht met hulpvragers op zoek te gaan naar oplossingen. Zij moeten zich volgens onze fractie zo weinig mogelijk gehinderd voelen door criteria, een manager of dat wat niet mogelijk is. Wij zullen dat proces blijven volgen en hebben gevraagd of er een mogelijkheid kan worden gecreëerd om hulpvragers meer stem te geven. Zo zien we graag dat zij kunnen aangeven wanneer zij niet tevreden zijn over of geen klik voelen bij een beroepskracht; en dat na, pak 'm beet, een half jaar mensen worden gebeld met de vraag of ze tevreden zijn geweest en de hulp of ondersteuning goed heeft uitgepakt. Het college gaat deze mogelijkheden meenemen en onderzoeken.
De discussie wordt in het voorjaar van 2013 vervolgd; dan ontvangen we meer informatie over de samenwerking tussen provincie en gemeenten over de zorg voor jeugd. En eind dit jaar worden we geïnformeerd over de sociale teams, waar verschillende pilots voor worden gestart.
Wanneer je wilt meedenken, horen we graag van je. Ook als je vragen, tips of opmerkingen hebt. Stuur dan een mailtje naar Kris: kris.vdveen@gmail.com.