Door Wouter Samwel, partijraadslid namens de afdeling Groningen Stad

Zeker als GroenLinks-lid kon je er de afgelopen dagen niet omheen, dus veel van de informatie die ik hier geeft, zal al bekend zijn. Er valt veel te zeggen over de partijraad van afgelopen zaterdag, maar het belangrijkste is dat het partijbestuur is afgetreden. Begin volgend jaar komt er een congres om een nieuw bestuur te kiezen, tot die tijd stelt de toezichstcommissie een interim-bestuur in.
Een precieze reconstructie is nog steeds niet te geven, maar uit de verklaringen van Heleen e.a. kunnen we het volgende opmaken:

 

Na de verkiezingsuitslag was er een beraad tussen Jolande, Tof Thissen, Judith Sargentini, Heleen Weening, Rutger Groot Wassink, Anita de Horde en Bram van Oijk. Deze mensen vormen de zogenaamde partijtop, maar dit is geen officieel orgaan en ze hebben veel expertise en gezag, maar geen mandaat of bevoegdheden. Uit dit beraad bleek dat iedereen - behalve Jolande zelf - vond dat het beter was als ze haar fractievoorzitterschap neerlegde. Men wilde haar niet dwingen om op te stappen, dus is ze gebleven. Er moest een verklaring komen, omdat de media anders zouden gaan speculeren. Deze verklaring was dat het bestuur verheugd was dat Jolande zou blijven. Heleen heeft achteraf erkend dat dit een fout was. Vorige week was er een overleg tussen de fractie en een aantal wethouders van grote steden, waarbij duidelijk werd dat er geen vertrouwen meer was dat Jolande de partij er weer bovenop zou krijgen. Dit had intern moeten blijven, zodat het netjes opgelost kon worden. Dat is niet gebeurd, en het NRC artikel dat daaruit volgde hebben de meesten wel gelezen.

Het partijbestuur heeft deze ondoorzichtige, ondemocratische gang van zaken gesteund en gefaciliteerd, en zag zich tijdens de partijraad (terecht, volgens mij) gedwongen om op te stappen. Op kritische vragen over het gebrek aan transparantie en legitimiteit was het antwoord van Heleen altijd dat het anders had gemoeten en dat het haar speet. Ik heb een aantal concrete vragen vanuit Groningen meegekregen; hier de antwoorden:

Welke gremia zijn geraadpleegd?
Hiermee werd de partijtop en de wethouders bedoeld. Er zijn geen gewone leden geraadpleegd, de partijraad natuurlijk ook niet.

Heeft het partijbestuur de bevoegdheid om Jolande tot aftreden te dwingen?
Nee. De fractie kiest haar eigen voorzitter, dus alleen de fractie kan haar als fractievoorzitter afzetten. Daarmee is ze nog niet haar parlementszetel kwijt, alleen het fractievoorzitterschap. Het is alleen wel zo, dat in de politiek de druk zover opgevoerd kan worden dat iemands positie onhoudbaar wordt. Dat is hier ook gebeurd. Het bestuur en de rest van de ‘partijtop’ hebben het Jolande onmogelijk gemaakt om, na het lekken van het gebrek aan vertrouwen, aan te blijven.

Het congres had toch net nog bevestigd dat 85% van de leden achter Jolande staat?
Jazeker, maar het ging om de mensen die met haar moesten samenwerken. Jolande had het vertrouwen van de leden, maar niet van haar fractie en de partijtop. De precieze rol van de fractie is trouwens niet geheel duidelijk geworden. Wie haar wel en niet steunde, is niet gebleken. De vertrouwensuitspraak van het congres was blijkbaar niet zwaarwegend genoeg om tot een andere conclusie te komen.

Waarom is er niet gewacht totdat de commissie Van Es met haar rapport komt?
Dat was verloren tijd geweest en de gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur. Daarnaast kan de commissie dit hele gebeuren nu ook meenemen in haar onderzoek. Let wel, dit zijn Heleens woorden, niet die van mij!

Nadat alle verklaringen waren afgelegd en alle vragen waren gesteld, heeft de partijraad een aantal uitspraken en oproepen gedaan:

Probeer het congres in januari te laten plaatsvinden, zo mogelijk met de bevindingen van Van Es.

De commissie moet ook onderzoeken waarom GroenLinks er niet in slaagt om de juiste mensen op de juiste plek te krijgen

Andere organen van GroenLinks moeten de partijraad (waar dit zinvol is) actiever betrekken. Het bestuur van de partijraad moet dit faciliteren.

Maak inzichtelijk wie er in de “partijtop” zitten. Dit is ook een oproep aan Van Es.

De legitimatie van het leiderschap moet beter, we moeten proberen om ook kandidaten buiten de fractie hiervoor in aanmerking te laten komen. (toelichting: als we de volgende keer een lijsttrekker vaststellen, moeten we meer opties hebben)

Al met al was iedereen boos over de hiërarchische manier van besturen en de vorming van kleine groepjes die met elkaar beslissen wat er gebeurt. We zijn weer een stuk verder weg van ons doel om een open debatpartij te zijn.

Als er nog vragen zijn over de partijraad, aarzel dan niet om me te mailen (wouter_samwel@hotmail.com) of te bellen (06 16050028). Ik heb geprobeerd om het een beetje objectief en afstandelijk te houden, maar ik ben net zo verontwaardigd als iedereen.

Vriendelijke groet,

Wouter Samwel


Ik zie dat ik hier andere namen heb dan collega-PR lid Herman Folkerts. Wellicht kunnen we daar later nog duidelijkheid over verschaffen . Zie: http://hfolkerts.blogspot.nl/2012/10/groenlinks-partijraad-6102012.html