De gemeenteraadsvergadering van 20 juni had maar een korte agenda, maar wel met enkele belangwekkende punten. Zo werd de ‘warmtevisie’ vastgesteld. Warmte is één van de vier pijlers van het Groningse duurzaamheidsprogramma, waarin de ambitie is opgenomen dat Groningen in 2035 minimaal 15% van haar doelstellingen wil behalen via het spoor warmte. De raad was echter snel klaar met het onderwerp, omdat er geen meningsverschillen over waren.
Heel anders was dat met het voorstel om het aantal koopzondagen te verhogen van 12 naar 16 per jaar. Tussen het standpunt van de ChristenUnie die 0 tot D66 die 52 koopzondagen wil kwamen alle mogelijke variaties voor. Hoe dan ook, het voorstel werd aangenomen en er komt een onderzoek naar zondagopenstelling van supermarkten.
Een ander punt dat grote tegenstellingen aan het licht bracht was het armoedebeleid. GroenLinks en de SP benadrukten het belang van een twee-sporenbeleid. Het hebben van werk is en blijft de beste manier van armoedebestrijding. Het is dus belangrijk om mensen te ondersteunen om op eigen kracht en met gebruik van eigen sociale netwerken hun armoedesituatie te veranderen. Anderzijds zul je degenen die desondanks langere tijd aangewezen zijn op een uitkering, zeker wanneer er kinderen in het spel zijn, ook moeten helpen met inkomensondersteunende maatregelen. Een partij als de VVD is het met dat laatste niet eens en noemt dat ‘pamperen’.
Tenslotte sprak de raad over het openbaar vervoer. Het OV-bureau heeft een tekort van 6 miljoen. Als dekking werd voorgesteld om de dienstregeling voor 4 miljoen te versoberen en 2 miljoen te halen uit een verhoging van de tarieven. GroenLinks diende samen met de PvdA en de SP een motie in om (een deel van) de gevolgen van de tariefverhoging voor jongeren en ouderen, die nu gebruik kunnen maken van een kortingsregeling, ongedaan te maken. Deze motie werd aangenomen, alleen D66 en Student en Stad stemden tegen.