Als je twee woonarken aan elkaar vastmaakt, heb je dan één hele lange woonark? Als dat zo is, mag zo’n lange woonark dan twee ligplaatsen in beslag nemen? En hadden we als gemeenteraad nu niet juist bedacht dat een ruimte van vijf meter tussen de schepen gewenst is om de beleving van het water nog een beetje overeind te houden? De situatie in het Boterdiep, waar op twee plaatsen woonarken aan elkaar zijn gekoppeld, roept de nodige vragen op.

 

GroenLinks beijvert zich al jarenlang voor de uitbreiding van het aantal ligplaatsen in de gemeente Groningen. Er is duidelijk behoefte aan wonen op het water en GroenLinks wil mensen de gelegenheid bieden in onze stad te wonen zoals ze dat zelf graag willen. Een situatie waarbij één lange woonark twee ligplaatsen in beslag neemt is dan uit den boze, omdat het aantal ligplaatsen per saldo afneemt. Ook is deze situatie vanuit het oogpunt van welstand ongewenst. Met zulke lange objecten langs de oevers blijft er van de beleving van het openbare water weinig over.

Brandveiligheid
Dat de onderlinge afstand tussen de schepen minimaal vijf meter zou moeten bedragen komt niet alleen voort uit ruimtelijke overwegingen. Ook de brandveiligheidseisen in de Verordening Openbaar Vaarwater schrijven deze afstand voor. In de huidige situatie is die afstand vaak minder. De praktijk is dat als er een schip vervangen wordt, alsnog aan deze eis moet worden voldaan. Over een samenstel van meerdere schepen is de verordening bijzonder duidelijk: dat is verboden.
GroenLinks vindt de situatie in het Boterdiep, waarbij op twee plaatsen woonarken aan elkaar zijn gekoppeld, ongewenst. De partij wil nu van het College weten of zij dit ook vindt en wat ze er aan gaat doen. Gemeenteraadslid Lizette van der Vegt heeft hierover namens GroenLinks schriftelijke vragen gesteld.