Ongeveer een jaar geleden werd duidelijk wat de bezuinigingen van de huidige regering op het participatiebudget voor Groningen zouden betekenen. Van 41 miljoen nu, een paar jaar geleden liep het nog tegen de 50 miljoen, naar ongeveer 20 miljoen in 2015.
Het participatiebudget is ook wel bekend als het reintegratiebudget en het is geld dat de dienst Sociale Zaken krijgt om mensen aan het werk te helpen.
Tel bij deze bezuinigingen nog op dat als gevolg van het kabinetsbeleid ook de tekorten en bezuinigingen op WSW en Wahjong over een jaar op dit budget gaan drukken en het was duidelijk dat er iets moest gebeuren.
Omdat het overgrote deel van het geld uit het participatiebudget wordt besteed aan allerlei vormen van gesubsidieerde arbeid, was het logisch dat daar al snel naar gekeken werd.
Er komt bij dat we van datzelfde participatiebudget ook nog de andere 8000 cliënten van Sozawe moeten ondersteunen, activeren en scholen en in de toekomst wordt die groep nog uitgebreid met oa duizenden Wahjongers.
In april van dit jaar lag er een voorstel voor een complete afbouw van de gesubsidieerde arbeid. Na de bespreking in de raadscommissie en de inspraakperiode deed het college in de raadsvergadering van 30 november een aangepast voorstel waarin 200 banen buiten de afbouw worden gehouden tot 2015.
De GroenLinksfractie is blij dat we die 200 banen voorlopig kunnen behouden. De criteria voor het aanwijzen van deze 200 banen zijn vastgesteld door de raad en er wordt bv. gekeken naar de draagkracht van de instelling, of de instelling afhankelijk is van de gesubsidieerde baan, de maatschappelijke gevolgen van het verdwijnen van de baan etc. In december wordt duidelijk welke banen en dus welke mensen voorlopig buiten de afbouw vallen.
Naast die 200 banen blijft er een groep mensen over en blijven er instellingen over, waar we dit niet voor kunnen doen.
Het college stelt een afbouwperiode van 3 jaar voor en een reeks aan flankerende maatregelen. Er zal met werkgevers gesproken worden, er zijn bonussen, er wordt ander werk gezocht en ga zo maar door. Deze groep mensen krijgt geen garantie als het gaat om hun huidige gesubsidieerde baan, maar er zal wel een uiterste poging worden gedaan om bv. een andere plek voor hen te vinden..
Dat betekent dat de afbouw zorgvuldig moet worden aangepakt en dat er wat GroenLinks betreft ook flexibiliteit moet zitten in die afbouw, dat niet alles dichtgetimmerd moet zijn, zodat nieuwe initiatieven en individueel maatwerk daar een plek in kunnen vinden. Gelukkig heeft het college toegezegd die flexibiliteit er in te blijven houden. Als sluitstuk van de afbouw is er een hardheidsclausule voor aantoonbaar schrijnende gevallen.
We zullen als fractie dit dossier op de voet volgen en proberen voor zoveel mogelijk mensen een goede oplossing te krijgen. Dat dat niet zonder pijn kan, is duidelijk en dat dit niet het laatste probleem is dat we als gemeente van het rijk krijgen doorgeschoven ook, denk alleen maar aan de komende Wet Werken naar Vermogen. Voor ons als fractie de taak om te zorgen dat nieuwe mogelijkheden zo goed mogelijk worden benut en de gevolgen van de bezuinigingen te beperken.
Alle stukken over het nieuwe reintegratiebeleid en de afbouw gesubsidieerde arbeid zijn te vinden op de website van de gemeente: http://gemeente.groningen.nl/beleid/Actief%20in%20goede%20banen