'En dan: wat is natuur nog in dit land? Een stukje bos ter grootte van een krant…' dichtte J.C. Bloem in de vorige eeuw. Door de plannen die staatssecretaris Bleker heeft met de natuur lijken deze dichtregels helaas opnieuw aan actualiteit te winnen. Op verzoek van GroenLinks gaat het gemeentebestuur binnenkort in overleg met natuurorganisaties van de stad Groningen en omstreken, omdat zij zich zorgen maken over de natuur. Wij steunen de kritische houding van de natuurorganisaties, want onze natuur staat massieve bedreigingen te wachten vanuit Den Haag.

De plannen van Bleker zijn vastgelegd in de Wet Natuur, die hij komend voorjaar wil indienen bij de Tweede Kamer. De wet vervangt de Natuurbeschermingswet, de Flora- en Faunawet en de Boswet. De bezuinigingen die daarmee samenhangen hebben volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) verwoestende gevolgen voor de natuur. Zo zullen zo’n zestig natuurmonumenten en bijna honderdvijftig plant- en diersoorten zoals de das, zeehond en diverse vlinders hun beschermde status verliezen. Maatregelen die ertoe zullen leiden dat tal van plant- en diersoorten in Nederland zullen uitsterven.
Bleker wil 'Nederland teruggeven aan de Nederlanders'. Vanuit die gedachte wordt de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het natuurbeleid bij de provincie neergelegd, maar dan wel met slechts een derde van het oorspronkelijke budget. Ik vind het ronduit cynisch dat Bleker eventuele sancties vanwege het niet halen van Europese richtlijnen daarbij op de provincies wil verhalen.
Maar, Nederland ziet de wet niet zitten. Ruim 24 duizend mensen hebben dat inmiddels laten weten en ook de natuurorganisaties zijn unaniem negatief over de wet. GroenLinks bereidt in de Tweede Kamer samen met PvdA en D66 de Wet Mooi Nederland voor, die er in de toekomst voor moet zorgen dat de Nederlandse natuur beter beschermd wordt. Een alternatief waar Bleker gewoon niet omheen kan.
In Groningen zijn we op koers en proberen we alles wat we hebben ontwikkeld overeind te houden. GroenLinks vindt dat Groningen een compacte stad moet blijven met een groene omgeving en met voldoende natuur en water van goede kwaliteit. Zo hebben we de afgelopen jaren hard gewerkt aan het versterken van de Stedelijke Ecologische Structuur (SES) en het wegnemen van knelpunten en barrières.
De ecologische gevolgen van de gemeentelijke bezuinigingen op het maaibeheer zijn begin november aanleiding geweest voor natuurorganisaties om daarover een brief aan de raad te schrijven. GroenLinks heeft het gemeentebestuur gevraagd hierover met hen in gesprek te gaan, al denk ik niet dat hun zorgen over de gemeentelijke bezuinigingen nodig zijn.
Volgens mij moet het gesprek ook worden aangegrepen om te onderzoeken welke bedreigingen er op ons afkomen en hoe we daar samen tegen kunnen strijden. We moeten er samen voor zorgen dat het natuurvandalisme van Bleker geen effect zal hebben op de ecologische huishouding van onze stad. Ik zal daar ook mijn uiterste best voor blijven doen.

Kris van der Veen
raadslid GroenLinks Groningen stad

(dit artikel is gepubliceerd in het Dagblad van het Noorden van vrijdag 9 december 2011'