De motie roept de straatnamencommissie op om bij de naamgeving in nieuwe wijken deze evenredig te vernoemen naar vrouwen. Ook wordt er verzocht rekening te houden met bredere diversiteit, zoals afkomst en seksuele geaardheid. Op die manier hopen de partijen de verhouding meer in balans te brengen.
In Groningen zijn slechts 47 straten vernoemd naar een vrouw, vergeleken met 418 straten die vernoemd zijn naar een man. De partijen wil daar verandering in aanbrengen. Lieke Schoutens: “De geschiedenis is grotendeels geschreven door en over mannen. Dat is te zien aan de Groningse straatnamen. Straatnamen spelen daarnaast een vrij aanwezige rol in ons dagelijks leven. Ook daar moet een goede afspiegeling in te vinden zijn van onze geschiedenis en samenleving.”
Het percentage straatnamen vernoemd naar vrouwen is klein, terwijl er genoeg vrouwen zijn die van grote betekenis zijn en waren voor onze maatschappij, vindt Petra Brouwer. “Denk bijvoorbeeld aan kunstenares en verzetsstrijder Anda Kerkhoven, Aleida Aarsen-Jansen, de eerste vrouwelijke wethouder van een grote stad, of Etta Palm een feminist en spionne tijdens de Franse Revolutie die uit Groningen kwam.”
Volgens Brouwer is juist dit het moment om deze kwestie aan te pakken. “We zijn in Groningen ontzettend veel aan het bouwen, en er worden nieuwe wijken gesticht. Dat biedt kansen. De toekomstige straten in deze nieuwe wijken hebben nog geen naam, en het lijkt ons mooi om de vrouwelijke geschiedenis van Groningen op die manier een prominente plek te geven.”