GroenLinks heeft daarom een initiatiefvoorstel ingediend om de overlast als gevolg van houtrook door houtkachels aan te pakken. Hier is een lang traject aan voorafgegaan waarin ik gesproken heb met de GGD, de vakgroep rechtsgeleerdheid van de RUG, ambtenaren van de gemeente en inwoners die hinder ondervinden.
Met een initiatiefvoorstel kan een raadslid even op de stoel van een wethouder gaan zitten en zelf met een uitvoeringsplan komen. Als een meerderheid van de raad dit voorstel ondersteunt moet het college dit uitvoeren. Meerdere partijen uit de raad (PvdA, D66, CU, CDA, 100% Groningen, Partij voor de Dieren) onderschreven het voorstel van GroenLinks en zijn daarom mede-indieners.
Vandaag heeft de raad in ruimte meerderheid het initiatiefvoorstel aangenomen. Dat betekent dat vanaf nu overlast door houtrook aangepakt wordt.
Concreet betekent het de volgende actiepunten:
- Er komt meer aandacht voor communicatie over het stoken van hout op de website van de gemeente. Het landelijke stookalert krijgt extra aandacht door een SMS-dienst die meldt wanneer de meteorologische omstandigheden zo zijn dat stoken niet wenselijk is (bijvoorbeeld bij mist)
- De gemeente gaat in haar beleid regels vastleggen rondom het gebruik van houtkachels. Zo wordt er in de nieuwe omgevingsvisie aandacht geschonken aan de overlast als gevolg van houtrook.
- Tenslotte wordt er serieus werk gemaakt van de klachten die binnenkomen bij het Meldpunt Overlast. Omdat er geen landelijke normen voor luchtkwaliteit als gevolg van het stoken van hout bestaan is handhaving op dit moment niet mogelijk. Het RIVM heeft een toolkit waarbij stapsgewijs wordt uitgewerkt hoe wél omgegaan kan worden met een klacht. Die gaat ingezet worden.
We krijgen als fractie veel meldingen van overlast. Met dit initiatiefvoorstel kunnen we deze mensen in ieder geval tegemoet komen en wordt de lucht in de gemeente in ieder geval nog iets schoner dan die al was.