Het groenbeheer in onze gemeente is zeer divers: de vele parken en plantsoenen worden vaak op een zakelijke manier onderhouden: strakke plantvakken, en al even strakke grasmatten, die om de zoveel weken worden gemaaid. 

Plantvakken zien er vaak niet 'natuurlijk' uit, maar eerder erg aanlegd en strak. Als het goed is worden er alleen nog inheemse heestersoorten aangeplant, maar dat is niet voldoende. Plantsoenen en parken worden vaak nog aangelegd en onderhouden vannuit het idee dat de stedelijke omgeving moet worden 'aangekleed'. Dat het er vooral ook 'netjes' moet uitzien . Veel van onze inwoners kijken er overigens ook zo naar. En natuurlijk moet veel groen geschikt zin voor recreatie en spel: het voetbalt lastig in lang gras. Toch is dit beheer een gemiste kans voor de biodiversiteit. In uniforme vakken kort gras en lange stroken met dezelfde heestes komt weinig variatie voor aan planten en dus ook aan dieren. De vraag is dus hoe we de biodiversiteit in de steden en dorpen kunnen vergroten.

Het lijkt de fractie leuk om met enkele GroenLinks leden eens te brainstormen hoe we het groenbeleid groener kunnen maken: meer biodiversiteit is heel hard nodig. Voor steeds meer dieren en planten is de stad een toevluchtsoord, nu het ook buiten de stad steeds uniformer wordt. Maar dan moet er wel voldoende variatie in planten, struiken en bomen zijn. En het beheer moet er op gericht zijn die variatie te vergroten. Dus niet elk 'onkruidje' wegschoffelen, niet elke heester op gelijke hoogte snoeien, dood hout laten liggen, enzovoort. 

De uitdagingen? De kosten natuurlijk, want ecologisch beher schjijnt duurder te zijn, vreemd genoeg. Draagvlak natuurlijk, want veel mensen vinden de natuur maar 'slordig'. En veel insecten vindt ook niet iedereen leuk. De werkwijzen van de beheerder ook, want die zijn nu eenmaal gericht op uniformiteit en snel-sneller-snelst.

Als het je leuk lijkt hierover mee te denken, meld je dan aan bij Hans Sietsma: hans.sietsma@raadgroningen.nl. Bij voldoende belangstelleing beleggen we binnenkort een gelegenheid om bij een borrel eens te brainstormen en dan zien we daarna wel hoe we samen verder gaan.

Mede namens Ceciel en Martijn, Hans