De helft van de gemeenten in Nederland houdt zich niet aan de milieuregels die voorschrijven dat kankerverwekkend asfalt in Nederland zelf gereinigd moet worden. Dat blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma EenVandaag. Veel oud asfalt verdwijnt naar Oost-Europa waar het gebruikt wordt voor de aanleg van wegen. Dit hergebruik van asfalt is heel goed mogelijk, behalve wanneer het teer bevat. Wegwerkers en omwonenden lopen, wanneer ze er herhaaldelijk mee in aanraking komen, een verhoogde kans op kanker. GroenLinks wil van het college van B&W weten wat er met het Groningse asfalt gebeurt.

De reconstructie van de Zuidelijke Ringweg levert straks in Groningen grote hoeveelheden oud asfalt op. Sinds 1991 is het gebruik van teerproducten in de wegenbouw verboden, vanwege de giftige PAK’s. Toch komen jaarlijks nog vele honderdduizenden tonnen teerhoudend asfalt vrij. Voor de verwerking van dit asfalt zijn er in Nederland drie speciaal daarvoor gebouwde reinigingscentrales, die ervoor zorgen dat de giftige PAK’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) uit dat asfalt niet opnieuw in de keten terecht komen. Veel gemeenten blijken dit asfalt echter niet aan deze reinigingscentrales aan te bieden, maar te kiezen voor de goedkopere export.

De in EenVandaag geïnterviewde gemeentevertegenwoordigers bleken geen idee te hebben waar hun oude asfalt bleef. GroenLinks heeft schriftelijke vragen aan B&W gesteld.