Vragen over communicatie en bureaucratie bij versterking Ten Boer

Raadslid Lieke Schoutens heeft samen met de ChristenUnie en SP over de versterking van batch 1588 in Ten Boer. Bewoners van de Ommelanderstraat en Blinkerdlaan moesten zelf aannemers zoeken voor de versterking van hun huis.

Bewoners hebben veel offertes aangevraagd bij verschillende aannemers. De prijzen hierin vielen tienduizenden euro’s hoger uit dan de budgetten. Hierdoor konden er geen contracten getekend worden.

De Nationaal Coördinator Groningen (NCG), de uitvoeringsorganisatie voor de versterking, liet vervolgens de offertes door een onafhankelijk bureau beoordelen. Deze werden als kwalitatief eerlijk beoordeeld. Daarom gaat de NCG proberen de budgetten te verhogen door met het Rijk in gesprek te gaan. De bewoners hoorden dit tevens niet van de NCG of de gemeente, maar indirect via de aannemers. Wanneer ze een reactie kunnen verwachten is onduidelijk.

Eerder gaven zowel het Rijk als de gemeente aan dat als budgetten te laag uitvallen, er waar nodig bijgepast gaat worden. Lieke stelde daarom onder andere de vraag waarom dit nu toch stroef lijkt te verlopen. Ook vroeg ze hoe het college kan bijdragen aan betere communicatie, en wat de rol van de gemeente kan zijn om meer grip te krijgen op dit soort vertragende processen.

Lees hier de complete rondvraag.