Vinkhuizen krijgt eerste containertuin

Donderdag 6 februari heeft GroenLinks wethouder Glimina Chakor de eerste containertuin van Groningen onthuld bij de Goudflat in Vinkhuizen. Een containertuin of zogeheten Citygard, is een kleine tuin rondom een ondergrondse container. Het groen moet voorkomen dat mensen afval naast de ondergrondse containers plaatsen. De containertuin bij de Goudflat is één van de vier containertuinen die onderdeel uitmaken van een proef in Vinkhuizen. De Citygards zijn geplaatst door de gemeente Groningen en betrokken bewoners zorgen voor het onderhoud van de tuintjes.

Chakor: “Zwerfafval en bijplaatsingen, waarbij afval naast een container wordt gezet in plaats van dat het er ingegooid wordt, is een groot probleem in Groningen. Het is mooi dat we in samenwerking met onze inwoners dit probleem kunnen aanpakken. Dat dit gebeurt met extra groen in de wijk is fantastisch.” De containertuintjes in Vinkhuizen zijn gemaakt van gerecycled plastic en gevuld met winterharde planten zodat het er het jaar door mooi uitziet.

Samenwerking met bewoners

Er is gekozen voor een proef op vier locaties in Vinkhuizen. De ondergrondse containers bij de Goudflat, Metaalflat, de Aquamarijnstraat en Siersteenlaan zijn gekozen samen met Wijkoverleg Vinkhuizen (WOV). De locaties hebben momenteel veel bijplaatsingen waar omwonende last van hebben. Katja Buiks van WOV: “De containertuintjes zijn een vrolijke en vriendelijke manier om in samenwerking met bewoners bijplaatsingen naast de ondergrondse container tegen te gaan.” Doordat omwonenden zelf de tuintjes onderhouden wordt de connectie met de buurt versterkt. Daarbij geven deze lokale helden het goede voorbeeld aan de rest van de buurt als het gaat om de wijk schoon houden. De proef in Vinkhuizen duurt een jaar en wordt vervolgens geëvalueerd. Daarbij wordt gekeken naar wat de impact is op de bijplaatsingen maar ook op de bewonersparticipatie in de wijk. Na de evaluatie wordt gekeken of de proef uitgebreid kan worden naar andere locaties.