GroenLinks, Partij voor de Arbeid en SP maken zich grote zorgen over het groeiende aantal Groningers dat in armoede leeft of van een laag inkomen moet rondkomen. Het aantal mensen dat het minimumloon betaald krijgt of net daarboven zit is de afgelopen tien jaar enorm gestegen. Daarnaast is het minimumloon steeds verder af komen te staan van het gemiddelde loon - van 65% in 1970 naar 43% nu - en zijn ook de uitkeringen en AOW aan dit lage minimumloon gekoppeld. En dat terwijl vaste lasten als huur, zorgkosten en boodschappen steeds hoger worden. Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te begrijpen dat er dus steeds meer mensen in de knoei komen.

Daarom steunt GroenLinks de oproep aan de landelijke regering voor een landelijk hoger minimumloon en willen we ook dat de gemeente gaat bekijken welke gevolgen dat voor Groningen zou hebben. Daarnaast moet de gemeente het belang van een hoger minimumloon uitdragen in gesprekken met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en vakbonden.

Deze week werd het onderwerp in de raad geagendeerd door de actiegroep Groningen Voor14.

“ “We zien dat in Groningen dat het huidige minimumloon voor veel mensen geen leefbaar inkomen is. En de inkomensongelijkheid en -onzekerheid neemt alleen maar toe. Daarom is het erg belangrijk dat de gemeenteraad zich aansluit bij de strijd voor 14 euro!” ”
Marrit van Veen Campagne Voor14

Op woensdag 9 september heeft GroenLinks daarom samen met Partij voor de Arbeid, SP, Partij voor de Dieren en 100% Groningen een motie hierover ingediend. Deze is met brede steun door de raad aangenomen en hiermee sluit Groningen zich aan bij de gemeenten Helmond, Arnhem, Nijmegen, Utrecht en Den Haag in een strijd om een minimumloon naar 14 euro.