Afbeelding: portret van Anda Kerkhoven, een in Groningen vermoordde verzetsstrijder

De partijen geven hiermee gehoor aan de oproep die de Stichting Aletta Jacobs vandaag, op Internationale Vrouwendag, maakt. Volgens raadslid Lieke Schoutens is het hoog tijd dat de namen van vrouwen die Groningen en Nederland gevormd hebben te zien zijn in het straatbeeld.

“De geschiedenis is grotendeels geschreven door en over mannen. Dat is te zien aan de Groningse straatnamen. Het percentage straatnamen vernoemd naar vrouwen is klein, en dat terwijl er genoeg vrouwen zijn die van grote betekenis zijn en waren voor onze maatschappij.”

In Groningen zijn slechts 47 straten in vernoemd naar vrouwen, vergeleken met 418 straten die vernoemd zijn naar mannen. De partijen wil daar verandering in aanbrengen. Volgens de partijen is juist dit het moment om dat aan te pakken. We zijn in Groningen ontzettend veel aan het bouwen, en er worden nieuwe wijken gesticht. Dat biedt kansen! De toekomstige straten in deze nieuwe wijken hebben nog geen naam, en het lijkt ons mooi om de straten te vernoemen naar belangrijke vrouwen uit onze geschiedenis. 

Over het belang om namen van belangrijke vrouwen toe te voegen. Straatnamen spelen een vrij aanwezige rol in ons dagelijks leven. Ook daar moet een goede afspiegeling in te vinden zijn van onze geschiedenis en samenleving.