Het college van B&W gaat bij de uitvoering van de Wet Taaleis maatwerk toepassen. Ook zullen de kosten voor taallessen worden vergoed. Sancties zijn alleen aan de orde als iemand zich duidelijk niet inspant. Dat maakte het stadsbestuur kenbaar bij een debat over deze kwestie in de raadscommissie Werk en Inkomen.

Per 1 januari 2016 is de Wet Taaleis in werking getreden. De wet verplicht gemeenten om van bijstandsgerechtigden te vragen zich in te zetten om de Nederlandse taal op een basisniveau te beheersen. De mensen die het betreft zijn vooral anderstaligen in de bijstand die geen inburgeringsdiploma hebben en op geen andere wijze kunnen aantonen over een voldoende taalniveau te beschikken en Nederlandstalige bijstandsgerechtigden, die minder dan 8 jaar onderwijs hebben gevolgd en een laag niveau van lezen en/of schrijven hebben.

GroenLinks vindt het belangrijk dat mensen de taal goed (leren) spreken, zodat ze kunnen meedoen in de maatschappij. Tegelijkertijd moet bij de uitvoering van de wet wel rekening gehouden worden met de intellectuele en financiële mogelijkheden van de doelgroep, anders zou deze wel heel erg onrechtvaardig kunnen uitpakken. Hierover heeft GroenLinks raadslid Glimina Chakor eerder schriftelijke vragen gesteld.

Het stadsbestuur heeft nu uitgesproken zich primair te gaan richten op bijstandsgerechtigden die een korte afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Daarbij krijgen zij de mogelijkheid om zonder eigen kosten een taalcursus te volgen. Chakor is blij met deze uitkomst: ”Het college past maatwerk toe en de kosten voor de taallessen worden vergoed. Zo wordt voorkomen dat er onrechtvaardige situaties ontstaan.”