In de gemeente Groningen zijn plannen voor het ontwikkelen van drie grote zonneparken. Daarnaast zijn met een geothermie-project, waarbij aardwarmte wordt gebruikt, belangrijke vorderingen gemaakt. Tegen de tijd dat beide energiebronnen in bedrijf zijn, voorzien zij in de energiebehoefte van een kleine 20.000 huishoudens. Verantwoordelijk wethouder Mattias Gijsbertsen is enorm blij met de ontwikkelingen: “Hiermee is de ambitie van een energieneutrale stad in 2035 weer een flink stuk dichterbij gekomen.”
Zonneparken
Er zijn plannen om binnen de gemeentegrenzen de komende tijd drie grote zonneparken te realiseren. Het gaat in totaal om zo’n 150.000 zonnepanelen. De parken zijn voorzien langs de Aduarderdiepsterweg in Hoogkerk, op de oude vuilstort Woldjerspoor en op bedrijventerrein Westpoort. Aanleg van de parken is haalbaar geworden dankzij de landelijke stimuleringsregeling voor het opwekken van duurzame energie.
Geothermie
Diep onder de grond, op zo’n 3 kilometer onder het Zernikecomplex, zit heet water. Via warmtewisselaars kan dit opgepompte water heel Noordwest Groningen van energie voorzien. Om dat voor elkaar te krijgen is een investering nodig van ongeveer 50 miljoen euro. Vorige week schaarde de gemeenteraad zich achter de plannen. Nu ook de provincie haar steun heeft toegezegd en overweegt borg te staan voor het project is realisering een stuk dichterbij gekomen. Overigens zou GroenLinks het een mooi gebaar vinden als de NAM zich garant zou stellen voor de risico’s.