Het moet de prioriteit zijn dat de veiligheid in het uitgaansleven wordt gewaarborgd. GroenLinks is blij dat dit al in samenwerking met ondernemers en boa's wordt gedaan. Toch zouden ook omwonenden, bezoekers van de binnenstad en andere inwoners van Groningen hierbij betrokken moeten worden. Handhaving zal hier zeker een belangrijke rol moeten spelen, maar met handhaving alleen is het niet op te lossen.

“Ik weet zeker dat er genoeg mensen zijn die vanuit hun perspectief als bezoeker van het uitgaansleven of als inwoner van Groningen ook goede ideeën hebben over hoe we dit samen veilig moeten regelen. Eerder vroeg ik de gemeente daar al actiever iets mee te doen en ik vind nog steeds dat dat nodig is. Want, we zitten nog steeds in een hele extreme situatie ook al voelt het op veel plekken best weer normaal. En als alles weer normaal voelt, zijn mensen veel eerder geneigd zich weer als vanouds te gedragen. Duidelijkheid, hele goede communicatie, maar vooral ook gezamenlijkheid hebben we nodig om uitgaan op een veilige manier vorm te geven”

- Mirjam Wijnja

Het is van groot belang dat we, ook in Groningen, oppassen voor een tweede golf van coronabesmettingen. Berichtgeving over besmettingen in Groningen geven echter een erg optimistisch beeld weer. De risico's hier zijn lager dan elders in het land. Dat is natuurlijk goed nieuws, maar we moeten er niet laks door worden. Dat brengt namelijk weer nieuwe risico's met zich mee - niet in de laatste plaats het feit dat het medisch personeel helemaal nog niet klaar is om een tweede golf op te vangen. Zij hebben ruimte en tijd nodig om te herstellen van het slopende werk van de eerste golf en wij moeten er als samenleving voor zorgen dat ze die ruimte krijgen. Dat is de solidariteit die we met elkaar moeten organiseren.

Toen de maatregelen voor de horeca in juni versoepeld werden was erg duidelijk wat wel en niet mocht. Hierdoor kon de horeca binnen de regels haar werk uitvoeren. Inmiddels is er echter een soort collectief misverstand dat de regels niet meer écht gelden. Mensen zoeken elkaar weer in grote groepen op, er wordt minder afstand gehouden en klachten zijn geen aanleiding meer om lang thuis te zitten. Hierdoor kan een ondernemer die haar klanten hierop aanspreekt al gauw worden neergezet als iemand die zeurt. Niks houdt bezoekers vervolgens tegen om naar een kroeg te gaan waar alles wel mag.

Hierom is het belangrijk dat overal dezelfde regels geleden. Ondernemers die zich aan de regels houden moeten niet de dupe worden van een samenleving die de regels minder serieus neemt.

Er is meer dan genoeg ruimte in het Groningse uitgaansleven. Wat GroenLinks betreft hoeft er dus niet meer terrasruimte bij dan er al gemaakt is. In plaats daarvan moeten bezoekers zich, ook met het oog op de maatregelen, beter verspreiden en elkaar niet massaal in grote groepen opzoeken. Dat is het slechtste wat we kunnen doen.

Een goede aanpak van corona in het uitgaansleven draait om solidariteit. Als een kroeg te vol wordt kan je een collega-ondernemer blij maken door nieuwe aanloop door te sturen. Zo verspreiden we uitgaanders in Groningen, houden we het veilig en voorkomen we een tweede golf.