De Rijksoverheid wil de zuidelijke ringweg aanpakken en daarvoor betalen. Dat kan de bereikbaarheid van de stad verbeteren en files oplossen. Omdat de weg dwars door de stad ligt, stelt GroenLinks echter een voorwaarde aan die aanpak: het project moet de leefomgeving van Stadjers verbeteren. Daarop zijn dan ook alle activiteiten van GroenLinks gericht.

Een hersteld Sterrebos en een nieuw Zuiderplantsoen

Het is nog niet zo lang geleden dat er voor de aanpak van de zuidelijke ringweg varianten circuleerden met namen als ‘spaghettivariant’ en ‘weg op palen’. Het is aan de tomeloze inzet van toenmalig GroenLinks-wethouder Karin Dekker te danken dat er uiteindelijk is gekozen voor een deels verdiepte en overdekte weg. De ringweg verdwijnt daardoor deels onder de grond en de stad wint terrein terug op de ring: het Sterrebos wordt hersteld en er komt een nieuw park, het Zuiderplantsoen.

Second opinion leidt tot meer afstand tot woningen

GroenLinks is toch nog niet tevreden met het huidige ontwerp. Het kan groener, beter voor de fiets en met minder geluid en ruimtegebruik. Daarom wilde GroenLinks een second opinion over de plannen om op zoek te gaan naar die verbetermogelijkheden. Er was veel politieke weerstand, maar uiteindelijk is die second opinion er dan toch gekomen. Dinsdag nam de gemeenteraad de aanbevelingen van de externe expert voor een belangrijk deel over via moties. De ring moet bijvoorbeeld compacter worden dan het ontwerp, met meer afstand tot woningen.

Wensen van de raad

GroenLinks diende in de raadsvergadering ook met succes voorstellen in over:

- de aanleg van een fiets- en voetgangerstunnel bij de Esperantostraat, omdat de huidige kruising moet verdwijnen door de aanleg van een vierde spoor;

- een heel groene inrichting, compensatie van bomen die moeten worden gekapt en nieuwe verbindingen voor dieren als egels en eekhoorns;

- een betere verbinding voor fietsers als de tunnel bij de Papiermolen verdwijnt en

- het voorkomen van sluipverkeer door de nieuwe Helperzoomtunnel.

Ook voorstellen voor geluidsschermen bij het Stadspark, de Buitenhof en Hoogkerk, en voor onderzoek naar de ontlastende effecten op o.a. de Maaslaan van een aansluiting van de Hereweg op de ring in westelijke richting konden rekenen op brede steun.

De coalitiepartijen PvdA, SP, D66, CDA en VVD weigeren echter te kijken naar verlaging van de maximumsnelheid over de hele ring om de leefbaarheid in de omgeving te verbeteren. In plaats daarvan wordt de maximumsnelheid alleen bekeken op een paar specifieke locaties. GroenLinks vindt dat teleurstellend. Ook een motie om het nieuwe Zuiderplantsoen optimaal te beschermen tegen geluidsoverlast en luchtvervuiling haalde het net niet.

Vervolg

Het is nu aan wethouder Joost van Keulen om de wensen van de raad er bij de onderhandelingen met Rijkswaterstaat en de Provincie uit te slepen. Enige zorg is hier wel op zijn plaats. Zijn uitspraak “als je van elk deelaspect een gevecht maakt, verlies je er als stad alleen maar op” wijst niet op de geharnaste instelling die nodig is voor een optimaal resultaat.

In het tweede kwartaal van 2014 neemt de Minister van Infrastructuur en Milieu een besluit over de ringweg.