UPDATE: Dankzij ons verzoek heeft de gemeente besloten vanaf dinsdag een vaarverbod in de Diepenring te laten gelden!

In de aanloop naar de vrieskou besloten Amsterdam en Utrecht hun grachten dicht te gooien. Ook in grote delen van Friesland geldt een vaarverbod. We roepen het College daarom op om niet langer dan noodzakelijk is, te wachten en ervoor te zorgen dat ijs zich zo snel mogelijk kan vormen. Hoe langer we wachten, hoe kleiner de kans dat er goed schaatsijs ontstaat.

“ Door klimaatverandering worden dit soort winters zeldzaam. Het zou eeuwig zonde zijn als we een prachtige ijsvloer mislopen. ”

Femke Folkerts Raadslid

Als de ijsvloer in het begin eerst nog een keer kapot gevaren wordt, loop je kostbare dagen mis. Daarnaast zorgt zo’n actie voor lelijk en gevaarlijk schaatsijs.

De raad zou tevens graag zien dat het college samen met provincie, waterschappen en andere belanghebbenden – zoals de plezier,- en beroepsvaart, een gezamenlijke “IJsnota” opstellen zodat in de toekomst, bij voorspelde vrieskou al vooraf precies duidelijk is wanneer welke instantie, welke maatregel neemt voor optimale ijsgroei.

De diepenring vroor voor het laatst dicht in 2012. Mensen schaatsten, wandelden en fietsten zelfs toen volop over de diepenring. Het zou ons echt geweldig lijken als we dat weer kunnen meemaken. Dat zou deze winter een plekje geven in de harten van duizenden Groningers en dat is precies wat men nu kan gebruiken. Dit alles uiteraard wel met inachtneming van de geldende coronamaatregelen.

Kijk hier hoe het er in 2012 aan toe ging! Afspelen op YouTube