GroenLinks verbaast zich over de krampachtigheid waarmee coalitiepartijen en het college reageren op verzoeken voor een second opinion voor de zuidelijke ringweg. In een debat maandag steunde de hele oppositie het verzoek van GroenLinks, ChristenUnie en Stadspartij om het advies van een externe expert over de ringwegplannen in te winnen. Net als in het voorjaar hielden college en coalitiepartijen om onduidelijke redenen de boot af. Of er extern advies word gevraagd blijft dus nog onbekend.

GroenLinks, ChristenUnie en Stadspartij vinden het verstandig om niet alleen af te gaan op de informatie van de projectpartners, maar ook advies van buiten in te winnen. Dat heeft de raad ook bij andere grote projecten gedaan. De ombouw van de zuidelijke ringweg is een ongekend grote en dure ingreep in de stad. Er is meer dan 600 miljoen euro mee gemoeid en de gevolgen voor verkeer en milieu zijn groot. Veel bewoners van de stad maken zich begrijpelijkerwijs zorgen over bijvoorbeeld verkeerdrukte, geluidsoverlast en luchtkwaliteit. Een second opinion kan helpen om zorgen weg te nemen, problemen te signaleren en/of alternatieven te ontwikkelen.

In het voorjaar pleitte GroenLinks ook al zonder succes voor een second opinion en inmiddels is de tijd gaan dringen. Een volledig onderzoek is in de huidige planning niet haalbaar en inmiddels stelt de oppositie daarom al een veel beperktere externe advisering voor. Toch wil een raadsmeerderheid nog wachten om een beslissing daarover te nemen, waarmee de tijd voor onderzoek verder wordt beperkt.

De plannen voor de ringweg zijn inmiddels aan de raad gestuurd en de inspraakperiode begint. Vermoedelijk overleggen raadsleden komende week alsnog over verdere inhoudelijke ondersteuning van de raad bij de besluitvorming over de zuidelijke ringweg, inclusief de mogelijkheid extern advies in te winnen.