De verkiezingsuitslag biedt perspectief op een beter natuurbeleid, aldus Natuurmonumenten. Zij constateren dat er met de verkiezingsuitslag een Kamermeerderheid is ontstaan vóór de natuur en tégen Blekers afbraakbeleid van de afgelopen twee jaar. Zijn beleid beschadigde de natuur in plaats van die te beschermen. We maakten ons daar grote zorgen over, nog het meest treffend samengevat in een citaat van J.C. Bloem: 'En dan: wat is natuur nog in dit land? Een stukje bos ter grootte van een krant…'. We hebben vragen gesteld over de gevolgen van zijn beleid voor Groningen, schreven hierover een artikel voor het Dagblad en wilden niet dat de ecologie in onze stad er op achteruit zou gaan.

Gelukkig, dachten we met de val van het kabinet; Blekers beleid wordt niet voortgezet. Het Lenteakkoord haalde definitief een streep door zijn akelige plannen met de natuur. En hoewel GroenLinks van alle partijen het meest wil investeren in natuur, mogen we hopen dat de huidige virtuele meerderheid ook daadwerkelijk leidt tot een beter natuurbeleid.

In ons verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen lees je dat er nergens in Europa zo weinig natuur over is als in Nederland. GroenLinks vecht dan ook voor het behoud van onze schaarse natuur. Deelname aan het college in Groningen heeft er de afgelopen jaren dan ook voor gezorgd dat ecologie en natuur een prioriteit zijn geworden. We zijn bijvoorbeeld de eerste stad in Europa waar zoveel mogelijk barrières voor de natuur in de stad zijn weggenomen. Faunatunnels, uitklimplaatsen en wildviaducten: je vindt ze niet alleen meer langs rijkswegen. Tot diep in de stad is de natuur vind- en voelbaar. De voorzieningen hebben ervoor gezorgd dat kleine zoogdieren en amfibieën er gebruik van zijn gaan maken. Zij kunnen zich nu beter en veiliger verspreiden. Van duurzame waarde voor onze prachtige stad!

Met de ecoducten die rond 2013 over de oostelijke ringweg worden aangelegd weten straks ook vossen, reeën, konijnen en hazen zich beter te verplaatsen. Mogelijk ook de das, die de laatste jaren vanuit het zuiden is opgerukt naar het noorden en recent is waargenomen ten westen van Meerstad. Ook in de komende jaren worden bij projecten als de zuidelijke ringweg, de regiotram en kaderversterking langs het Reitdiep gewerkt aan (ruimte maken voor) ecologie en het weghalen van barrières. GroenLinks zal zich hier hard voor blijven maken.

Herman Wijffels stelde een dezer dagen dat de groene infrastructuur minstens zo belangrijk is als de overige infrastructuur; en op vergelijkbare manier behandeld dient te worden. 'De uitwisseling van diersoorten is van groot belang voor de biodiversiteit en het weerstandsvermogen van planten en dieren. Het belang van een groene infrastructuur ligt op hetzelfde niveau als de harde infrastructuur', aldus Wijffels. En zo is het. We kunnen er in Nederland voor zorgen dat er een nationaal netwerk van onderling verbonden natuurgebieden ontstaat. Laten we nu vooral inzetten op een nieuw kabinet dat op de ingeslagen weg door zal gaan; naar een complete natuur met wie weet ooit de wolf terug in Nederland.