GroenLinks is zeer teleurgesteld over de onwil van Rijkswaterstaat om mee te werken aan een verbetering van de plannen rondom de bruggen over het Van Starkenborghkanaal. Gemeente en provincie wilden de Gerrit Krolbrug het liefst vervangen door een fietsbrug en het daarmee bespaarde geld investeren in verbetering van de Oosterhamrikbrug. Tot frustatie van GroenLinks fractievoorzitter Benni Leemhuis wilde Rijkswaterstaat hier niet in meegaan.
Leemhuis vindt dat maatschappelijk onverantwoord: “Het lijkt wel of Rijkswaterstaat in een vacuüm opereert. Tienduizenden Groningers hebben belang bij goede verbindingen over het Van Starkenborghkanaal, maar daar lijkt nu geen oog voor.”
GroenLinks en de gemeente willen de Korreweg en daarmee ook de Gerrit Krolbrug inrichten als fietsroute. Leemhuis: “De absurde situatie is dat de gemeente straks, als de nieuwe auto- en fietsbrug er ligt, wel kan bepalen dat de brug alleen toegankelijk is voor fietsen. Maar intussen legt Rijkswaterstaat dus een brug aan die niemand wil, namelijk een duurdere brug voor auto’s en fietsen.” De GroenLinks-fractie is ervan overtuigd dat het college een uiterste inspanning heeft gedaan om eruit te komen met Rijkswaterstaat, maar omdat men daar niet bereid was te kijken naar het stedelijke belang en de focus alleen op de vaarweg wil leggen, ontstond een patstelling. Dat bracht het risico mee dat de Gerrit Krolbrug pas veel later zou worden vervangen. Om die reden heeft de gemeente zich uiteindelijk neer moeten leggen bij de starre afwijzing van Rijkswaterstaat. De brug die niemand wil komt er nu toch.
Rijkswaterstaat vervangt de bestaande bruggen door nieuwe om het Van Starkenborghkanaal bevaarbaar te maken voor grotere schepen. De kwestie werd besproken in de raadscommissie Beheer & Verkeer van jongstleden woensdag. GroenLinks pleitte ook voor het hergebruik van de oude stalen brug. Het is de moeite waard om na te gaan of die dienst zou kunnen doen bij de toegang tot het Suikerunieterrein over het Hoendiep.