De reden dat de gemeente dit kan doen, is omdat ze 1,7 miljoen euro bij het Rijk heeft aangevraagd om dak- en thuisloosheid te bestrijden. De projecten zijn in eerste instantie van tijdelijke aard en natuurlijk maar een klein deel van het beleid rondom maatschappelijke opvang, maar alsnog van groot belang. Nick Nieuwenhuijsen: “Ik ben hier ontzettend blij mee. Lieke en ik hebben hard gewerkt om deze projecten onder de aandacht te brengen en het is goed om te zien dat ze nu door het college worden omarmd."
“ Voor beide projecten geldt natuurlijk dat ze niet het gemeentelijke opvang- of zorgbeleid vervangen, maar een aanvulling hierop zijn. ”Nick Nieuwenhuijsen ・ Raadslid
Zo koppelt ‘Onder de pannen’, dat al succesvol loopt in onder andere Amsterdam, Zaanstad en Haarlem, inwoners die een kamer over hebben aan economisch daklozen. ‘Kamers met aandacht’ lijkt hier sterk op, maar dan speciaal gericht op jongeren. Dit alles vergt natuurlijk een zorgvuldige matching en de inwoner die de kamer aanbiedt gaat er financieel gezien ook een stukje op vooruit.
“ Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, omdat er veel wetgeving moet worden omzeild – denk aan de kostendelersnorm en medewerking van woningcorporaties. Daar maakt de gemeente Groningen zich nu dus hard voor en daar zijn we erg blij mee. ”Lieke Schoutens ・ Raadslid
Het idee is dat degene die de kamer huurt weer een beetje op adem kan komen, zoals ook gebeurde bij de ‘corona-opvang’ in hotel het Schimmelpenninck Huys eerder dit jaar, en de inwoner met een kamer over heeft er gezelschap bij en kan iets voor een ander betekenen.
Al met al passen deze projecten bij de stevige ambitie van het college om vanaf 2022 geen dak- of thuisloze jongeren (18-27 jaar) meer te hebben in Groningen. Maar de projecten laten ook zien dat echt alle zeilen moeten worden bijgezet in een samenleving waarbij er meer mensen in financiële problemen gaan komen en de woningnood ongekend hoog is.