Noorderhaven blijft vrijhaven

GroenLinks wil dat de Noorderhaven haar unieke karakter behoudt en een vrijhaven blijft. De situatie is jarenlang op zijn beloop gelaten, waardoor er in de haven nu, in strijd met de regels, ook schepen liggen die niet kunnen varen. Voor deze ‘drijvende bouwwerken’ zal een andere oplossing gevonden moeten worden.

GroenLinks woordvoerder Petra Brouwer riep op daarbij zorgvuldig te werk te gaan. “Wat in jaren is gegroeid kun je niet van vandaag op morgen wegpoetsen. Er zal maatwerk nodig zijn, waarbij rekening wordt gehouden met de omstandigheden per schip,” volgens Brouwer. Het college kreeg de boodschap mee om met een inventarisatie en handhavingsplan naar de gemeenteraad terug te komen voordat welke maatregel dan ook wordt genomen.

Kinderopvang voor alle kinderen
“Dit is een historisch besluit,” vond het college en een grote meerderheid van de gemeenteraad gaf het stadsbestuur daarin gelijk. Vanaf het nieuwe schooljaar krijgen alle kinderen tot en met hun vierde jaar recht op 16 uur kinderopvang. Kinderen van ouders die tot nu toe geen gebruik maakten van de kinderopvang vanwege de hoge kosten krijgen hiermee betere kansen. GroenLinks raadslid Glimina Chakor toonde zich enthousiast: “Er zijn kinderen uit gezinnen waar nauwelijks Nederlands wordt gesproken die als ze naar school gaan met een enorme taalachterstand binnenkomen. Dat kunnen we nu tackelen door dit in te zetten. Kinderen verdienen zo’n kans.”