Het ontwerp zoals deze is aangeleverd. Dat kan groener!

Natuurinclusief bouwen langs het Reitdiep

De nieuwbouw langs het Reitdiep – de locatie ‘Gembeton’ –   wordt natuurinclusief. Dat heeft wethouder Van der Schaaf toegezegd op aandringen van ons raadslid Hans Sietsma.

Het plan dat voorlag in de gemeenteraad was hoofdzakelijk beton en baksteen, op he hoogste punt 35 meter hoog. Met een piepklein strookje groen aan de waterzijde , dat ook nog in hoofdzaak voor wandelaars en fietsers geschikt moest zijn. Er werd nog wel gerept van de mogelijkheid van groene sedum-daken, vooral voor de waterberging,  en en gepland basketbal veldje zou toch binnentuin worden, maar dat was het. Gemiste kansen, want het gebouw ziet er uit als een soort berglandschap. Zo’n gebouw leent zich door de oplopende terrassen heel goed voor vergroening: struiken, kruiden en zelfs bomen op de daken en klimmend groen langs de gevels.

Een groener gebouw zou ook gunstig zijn voor het klimaat ter plekke (schaduw en groen zorgen voor verkoeling), voor waterberging, voor geluidsoverlast (groen dempt geluid), het leefklimaat en het uiterlijk. Omwonenden klaagden over het massale betonnen gevaarte, vergroening zou het een stuk vriendelijker maken. Hans Sietsma: ‘Ik ben blij dat de wethouder langaam mar zeker het belang van natuurinclusief bouwen gaat inzien. Dat is zeer belangrijk voro vleermuizen, insecten en vogels.’