De raad wil dat er snel duidelijkheid komt over de tijdelijke brug, die voor fietsers, voetgangers, minder validen en andere gebruikers bruikbaar is. Dit moet als een tussentijdse oplossing dienen totdat er een nieuwe, permanente brug gebouwd wordt. Hierover gaat de raad later in gesprek.

Met deze motie geeft de gehele gemeenteraad aan dat de huidige situatie bij de aangevaren brug onhoudbaar is. Het is vandaag vier maanden geleden dat de brug werd aangevaren. Nog steeds moeten omwonenden en andere dagelijkse gebruikers van de route omrijden of de loopbrug beklimmen.

Ook deze loopbruggen zijn niet voor iedereen toegankelijk. Deze zijn voor mindervaliden zeer slecht of zelf ronduit ontoegankelijk waardoor er nu sprake is van een onoverbrugbare barrière - met name voor scootmobielgebruikers, mensen met rollator of mensen met een andere fysieke beperking waarbij de omleidingen geen serieus alternatief zijn.

Raadslid Benni Leemhuis is blij met de steun voor zijn motie. "Deze unanieme steun geeft aan dat het vanzelfsprekend moet zijn dat er een tijdelijke oplossing komt op de plek van de Gerrit Krolbrug. Dat is een sterk signaal dat we moeten blijven laten horen. Rijkswaterstaat moet gewoon gauw met een brug over de brug komen."

Benni trok al eerder aan de bel over een ontbrekende tussenoplossing Afspelen op YouTube

Woordvoering van Benni Leemhuis in de raad

Voorzitter,

40.000 omwonenden, 15.000 fietsers en een onbekend aantal voetgangers moeten het op de dag af al vier maanden vaak iedere dag doen zonder een normaal toegankelijke brug op de plek van de Gerrit Krolbrug.

Nog steeds, ook na de informatiesessie van de raad met rijkswaterstaat vanochtend is er geen duidelijkheid over wat er gaat gebeuren om deze mensen van een normaal toegankelijke tijdelijke brug te voorzien. 

En zoals u kunt zien, stoort dat de voltallige raad van Groningen, getuige de motie die ik hier namens alle partijen mag indienen. 

De raad van Groningen wil snel duidelijkheid over de tijdelijke brug en de raad van Groningen wil snel een tijdelijk brug,

 zodat mensen met een mobiliteitsbeperking, bijvoorbeeld in scootmobiel, met rollator, of mensen met een kinderwagen, of mensen die het niet lukt om met hun fiets tegen de helling van de fiets/loopbruggen op te kunnen, zodat deze mensen, en vele anderen weer uitzicht hebben op het moment dat ze weer op een gewone manier over het van Starkenborghkanaal kunnen gaan. Graag verzoeken we het college dit duidelijk onder de aandacht van de minister van Infrastructuur en Waterstaat en van Rijkswaterstaat te brengen.