51% van de vrouwen in Nederland is niet financieel onafhankelijk en dat zorgt voor financiële kwetsbaarheid.

Toen ik dit las, schrok ik enorm:  51% van de vrouwen is dus nog financieel afhankelijk van een ander en voorziet niet zelf in haar eigen inkomen. Dan rijst al snel de vraag: Hoe zorgen we dat meer vrouwen hun weg naar de arbeidsmarkt vinden en behouden?

Toen ik als GroenLinks-raadslid gevraagd werd om een bijdrage te leveren aan een middag Kiezen voor Werk van Diversion, waarin we samen met vrouwen gaan praten over werken, meedoen en gewaardeerd worden door je eigen geld te verdienen en niet meer afhankelijk te zijn, heb ik uiteraard ja gezegd.

Mijn verhaal was herkenbaar voor veel vrouwen: het opgroeien in een traditioneel gezin, waar vader werkt en moeder thuis is. Een vrouw raakte diep geëmotioneerd toen ik vertelde over mijn analfabete moeder, zij is hier ook in opgegroeid en schaamt zich ervoor dat ze hoger geschoold is dan haar ouders. Mijn antwoord hierop: Elk ouder wenst dat zijn kind hem of haar overtreft. Mijn moeder is er trots op dat haar dochters financieel onafhankelijk zijn, een rijbewijs hebben en in vrijheid mogen opgroeien. Via haar dochters maakt ze stiekem ook haar eigen dromen een beetje waar. Schaamte hierover heb ik nooit gevoeld, wel de drive en verantwoordelijkheidsgevoel om iets van het leven te maken. Vrouwen kunnen soms hard voor elkaar zijn, maar tijdens zo’n middag zag ik dat vrouwen elkaar ook kunnen motiveren en steunen.