Op verzoek van GroenLinks besprak de commissie Onderwijs & Welzijn vandaag het jaarverslag 2010 van het Discriminatie Meldpunt Groningen (DMG). In Groningen heeft één op de acht inwoners in een jaar te maken met vormen van discriminatie. Denk aan leeftijdsdiscriminatie en discriminatie op grond van handicap, ziekte, kleding of huidskleur. Wie ooit te maken heeft gehad met discriminatie weet hoe kwetsend dit kan zijn.
GroenLinks wil dat discriminatie en intolerantie krachtig worden bestreden en dat wederzijds begrip wordt bevorderd. Het college zegde ons toe om werk te maken van het vergroten van de laagdrempelig- en zichtbaarheid van het DMG.
Het college zegde ons toe hier werk van te maken, onder meer door de website van het DMG (www.discriminatiemeldpuntgroningen.nl) te integreren met die van de gemeente Groningen.

Uit onderzoek van het DMG blijkt dat 40% kinderen zeggen dat bij hun in de klas discriminatie voorkomt. Nu zit tussen discriminatie en pesten op school een overlap, want beide zijn processen van uitsluiten en benadrukken verschillen op een negatieve manier. Maar, wat de een pesten noemt, wordt door een ander discriminatie genoemd.
Uit de Jeugdpeiling 2010, een onderzoek onder ruim 3600 Groningse jongeren, blijkt dat kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar veel vaker slachtoffer zijn van pesten dan oudere kinderen. Bij een derde van hen gaat het om structureel pesten.
GroenLinks vindt al deze percentages ontzettend hoog. Wij vinden dat er voorlichting moet worden gegeven op scholen en dat kinderen in vertrouwen met iemand op school daarover zouden moeten praten. Tegelijk constateren we dat het de taak is van het rijk om scholen zo goed mogelijk te ondersteunen bij het vormgeven en het uitvoeren van hun veiligheidsbeleid. En dus ook scholen te informeren over effectieve antipestmethoden. Op onze vragen kon het college toezeggen voor 2011 basisscholen als speerpunt te benoemen in het antidiscriminatiebeleid.

‘Op het kantoor van DMG staat een enorme poster van Artikel 1 uit de Grondwet (verbod discriminatie). Eigenlijk zou die poster in het hart van de stad moeten staan. Om iedereen er aan te herinneren dat ongelijke behandeling nog steeds voorkomt. En vooral om gesprekken over discriminatie aan te zwengelen. Hoe ga je eigenlijk om met mensen die anders zijn dan jij gewend bent? Praat daarover met familie, vrienden en collega’s. En als intolerant gedrag in jouw omgeving voorkomt: spreek mensen er op aan, maar surf óók naar de site van het DMG en doe melding. Want alleen als we discriminatie officieel signaleren, kunnen we het hoog op de agenda krijgen.’ – raadslid Kris van der Veen in de binnenkort huis aan huis te verspreiden jaarkalender van het DMG.