“Transformeer de diepenring van rondweg tot groene verblijfsruimte.” Dat is de kern van het initiatiefvoorstel dat GroenLinks de PvdA, D66, VVD, ChristenUnie, 100% Groningen en Student&Stad uit de Groningse gemeenteraad vandaag indienen. Het plan roept de gemeente op om niet langer individuele plannen over bijvoorbeeld verkeer, parkeren en groen te ontwikkelen, maar één visie op de Diepenring te ontwikkelen waarin al deze aspecten worden meegenomen.

De partijen zien deze integrale aanpak als een volgende stap in de functie van de Diepenring. “Vroeger was de Diepenring het centrum van de Groningse economie en inmiddels doet de diepenring al bijna vijftig jaar dienst als rondweg” zegt Raadslid Jasper Been.

Diepenring_impressie2

“ Met dit voorstel zetten we de volgende stap: de diepenring moet een plek worden om te kunnen verblijven, te sporten of van het lekkere weer te genieten. ”

Jasper Been Raadslid
Impressie2

De vorige visie op de diepenring (waaruit projecten als Dudok aan het Diep en de vergroening van het plein voor de Stadsschouwburg voortkomen) dateert uit 2009 en wordt niet langer gebruikt. In plaats daarvan staan allerlei nieuwe projecten in verschillende beleidsplannen. In de nieuwe mobiliteitsvisie staat bijvoorbeeld dat de diepenring niet langer een rondweg hoeft te zijn, in de watervisie staat dat het water in de diepenring wordt verbeterd tot zwemwaterkwaliteit en in het groenplan staat dat de ontbrekende groene schakels in de diepenring zullen worden aangelegd.

Been: “Wij vrezen voor een postzegel-aanpak. Grote kansen kunnen worden gemist wanneer alle verschillende los van elkaar behandeld worden, in plaats van alles samen. Daarnaast kun je op deze manier veel beter het gesprek aangaan met om- en opwonenden en andere inwoners van de gemeente.”

gif akerk

Meer weten?

We hebben een speciale informatiepagina gemaakt over dit plan! Je vind er onder andere een video en link naar een nieuwe podcastaflevering!