Vorige week bereikte ons het bericht dat het Informatiepunt Duurzaam Bouwen (IPDUBO) in de stad Groningen de deuren sluit. Het Informatiepunt is een centrum waar mensen en organisaties in de bouw elkaar kunnen ontmoeten en inspireren. Ook voorzien zij particuliere bouwers en woningeigenaren van onafhankelijke informatie over de thema's energie, materialen, gezondheid, ontwerp en materialen. De afgelopen jaren hebben medewerkers van het Informatiepunt tal van consumenten en bedrijven geholpen met adviezen en tips over het isoleren van woningen, de plaatsing van zonnepanelen en allerlei andere duurzaamheids- en energiebesparingsmaatregelen. Zij werkten daarin samen met partijen uit de markt, onderwijs, kennisinstellingen en de overheid.

 

Geld is de reden dat het Informatiepunt niet langer een fysiek loket kan blijven aanbieden voor inwoners van Groningen. Het Informatiepunt ontving tot de zomer van de gemeente Groningen een bijdrage; grotendeels bedoeld voor de huur van een onderkomen. Voor het overige werd de organisatie tot vorig jaar gesubsidieerd door de provincie; een bedrag wat jaar na jaar - volgens afspraak - minder werd. Het bleek echter uiterst lastig om, zoals het Informatiepunt beoogde, gebruik te maken van 'de financiële mogelijkheden van en uit de markt'. Met als gevolg dat er nu geen middelen meer zijn om een ruimte te huren en medewerkers in dienst te houden.

Tot eind vorig jaar was het Informatiepunt gehuisvest, met andere duurzaamheidspartners, in de Openbare Bibliotheek onder de vlag: Duurzaaamheidscentrum. Wij vroegen ons een jaar geleden al af of dit de juiste plek was voor het Duurzaamheidscentrum, gelet op het geringe aantal bezoekers en de onbekendheid bij inwoners van de stad. Het bestuur van het centrum kwam afgelopen voorjaar vervolgens tot de conclusie dat het centrum niet langer op koers zou liggen. Daarom is besloten om de taken over te dragen aan het Groninger Forum, waar het doorgang heeft gevonden onder de naam ForumDuurzaam. ForumDuurzaam wil stad en ommeland op een toegankelijke manier stimuleren en ondersteunen bij het maken van duurzame keuzes.

De gemeenteraad van Groningen ontvangt binnenkort een brief waar wordt gesproken over het nog op te richten 'Energiebesparingsplatform'. Dat moet hét platform worden dat in het kader van het duurzaamheidsbeleid de energiebewuste stadjer met de markt moet gaan verbinden. Vanuit het platform wordt niet alleen gewerkt aan bewustwording en voorlichting, maar moeten er ook concrete acties en initiatieven worden ontwikkeld en voort worden gebracht. Denk bijvoorbeeld aan leaseconstructies met zonnepanelen. Het Informatiepunt Duurzaam Bouwen volgt de ontwikkelingen op de voet en onderzoekt op welke manier zij hun kennis en expertise kunnen waarborgen. Wij zullen met hen contact houden en in de raad ervoor blijven pleiten dat we ook fysiek inwoners van de stad blijven informeren en adviseren over duurzaamheid!