Brood en rozen! Daar zou het volgens Fennie om moeten gaan. Op 11 maart wordt er voor het eerst een Women’s March georganiseerd in Groningen. Onze leden Fennie Stavast (69) en Femke Folkerts (26) vertellen over hun drijfveren om met dit protest mee te doen. Waar de buste van Aletta Jacobs streng over het Harmonieplein kijkt, alsof een jarenlange emancipatiestrijd haar alleen maar heeft verbitterd, vertellen deze vrouwen met veel passie over gelijke salarissen, internationale solidariteit en maandverband.
Wanneer was de eerste keer dat je actievoerde voor gelijke rechten voor vrouwen?
Fennie: Dat was zo’n dikke veertig jaar geleden. Ik was betrokken bij een onderzoek dat de vakbond deed naar de salarissen van de kantinechefs op verschillende faculteiten. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat van de zeven chefs er zes vrouw waren en één man. Deze ene man verdiende een schaal hoger dan de vrouwen terwijl hij helemaal niet meer verantwoordelijkheden had, integendeel zelfs. Belachelijk was dat.
Ik las net dat Linda Voortman namens GroenLinks een FNV-manifest in ontvangst gaat nemen dat “Equal Pay” heet. Toen dacht ik bij mezelf: “De titel is nu in het Engels, maar het verhaal is nog precies hetzelfde”.
Femke: Mijn eerste actie die verder ging dan het liken van dingen op Facebook was het beplakken van seksistische reclameposters met maandverband dat onder de ketchup zat. Door met het taboe op menstruatie te spelen konden we op deze manier humor met kritiek combineren. Mensen vonden het in eerste instantie vooral grappig (en een beetje vies) maar zijn op die manier toch ook kritischer gaan nadenken over de manier waarop vrouwen in de reclamewereld worden afgebeeld.
Met welk thema ben je nu bezig?
Fennie: Ik ben als vakbondslid actief binnen Mondiaal FNV Noord-Nederland. Het is ons met die club een keer gelukt om twee Indiase vrouwen uit te nodigen. Deze vrouwen waren actief binnen een kinderopvang die zich niks aantrok van het kastenstelsel in India. Ik vind dat echt geweldig. Ook zag je tijdens dit bezoek het nut van internationale solidariteit. Die vrouwen hadden geld toegezegd gekregen van de Hindoestaanse gemeente waar de kinderopvang stond op voorwaarde dat alle Moslimkinderen werden weggestuurd. Dat geld was voor ons natuurlijk een lachwekkend flutbedrag, dat hebben we met de leden van de FNV gewoon opgehoest. Zo konden ze lekker doorgaan zonder iemand weg te sturen. Voor mij sluit deze vorm van internationale solidariteit naadloos aan bij waar het bij de Women’s March om draait. Geen seksisme, geen uitsluiting.
Femke: Ik vind het jammer dat veel mensen denken dat in Nederland de emancipatie al voltooid is. Er is nog steeds veel onderhuids seksisme in onze samenleving. Dan heb ik het over bepaalde rolpatronen en vooroordelen waar vrouwen én mannen last van hebben. Ik wil mensen hiervan graag bewuster maken.
Maar de Women’s March gaat over meer: je ziet dat de vrouwenbeweging zich wereldwijd ontwikkelt tot een brede beweging die opkomt voor gelijke rechten in het algemeen. Tegen racisme en haat en vóór een diverse en inclusieve samenleving. Samen formuleren we een krachtig tegengeluid tegen de heersende politiek van verdeeldheid.
Het Patriarchaat staat wat mij betreft niet alleen voor het feit dat witte heteromannen nog steeds bepalen wat er gebeurt. Het belang van de gevestigde orde gaat vaak vóór het belang van gelijke kansen en een leefbare wereld.
Wat vind je van de rol van GroenLinks?
Fennie: Ik vind het hartstikke goed dat Femnet er is, de feministische werkgroep binnen GroenLinks. Zo ben je in staat om een partij van onderop te voeden met ideeën. Ook vind ik het goed dat Corinne Ellemeet tijdens haar Kamerlidmaatschap zich sterk heeft gemaakt om van de bezuinigingen op de thuiszorg een feministisch issue te maken. Door deze bezuinigingen worden vrouwen namelijk drie keer gepakt: Omdat ze langer leven zijn ze langer afhankelijk van de zorg, ze raken eerder hun baan kwijt omdat ze in grotere getale in de zorg werken en ze krijgen er alsnog het meeste werk bij omdat de meeste mantelzorgers vrouw zijn.
Femke: Bij GroenLinks kan ik mijn idealen concreet maken. Onze partij maakt duidelijke keuzes en biedt wat mij betreft als enige echt een duidelijk antwoord op de groeiende tweedeling in de samenleving.
Bij GroenLinks komen veel verschillende mensen samen die allemaal grote veranderingen teweeg willen brengen. Ik voer hier veel inspirerende gesprekken waardoor ik me inhoudelijk kan verdiepen, bovendien is er altijd ruimte voor twijfel en discussie.
Bedankt voor het interview en veel succes tijdens de Women’s March
Fennie: Weet je wat ik zo mooi vind, zondag was mijn achternichtje twee geworden en die hoeft geen jurk aan als ze dat niet wil! We zijn van heel ver gekomen
Geschreven door Jelte Hommes