De betekenis die de Hunze heeft gehad voor de ontwikkeling van de stad Groningen is niet te onderschatten. Oorspronkelijk stroomde de rivier via de stad Groningen en de Lauwerszee naar de Waddenzee, maar het water boven en onder de stad is nu van elkaar gescheiden. Het Groninger Landschap wil dat water uit de Hunze opnieuw via de stad naar de Waddenzee stroomt, waardoor Groningen weer een stad aan de Hunze wordt. Daarom heeft zij samen met het Drentse Landschap en het Wereldnatuurfonds de ‘Hunzevisie 2030’ ontwikkeld, als vervolg op de Hunzevisie uit 1995.

Genoemde partners willen van een natuurontwikkelingsvisie voor het Hunzedal die koppelingen heeft met andere functies (recreatie, waterbeheer, drinkwaterwinning, landbouw, woon- en leefklimaat) naar een meer integrale visie op het Hunzedal als een gebied waar de verschillende functies evenwichtig en duurzaam samengaan. Overleg met de betrokken partijen uit het Hunzegebied (waterschappen, waterbedrijven, gemeenten, provincies, recreatiesector, bedrijfsleven, landbouw en bewoners) vormt daarbij de eerste stap.

Als over twintig jaar deze visie is gerealiseerd zullen we van Emmen tot aan het wad een beeklandschap aantreffen met hoogwaardige natuur die ongekende belevingsmogelijkheden biedt, waar waterbeheerproblemen tot het verleden behoren en waar de regionale economie sterk is opgeleefd.

Weidse groene rivier

GroenLinks heeft zich in het verleden beijverd voor een soortgelijk idee, de zogeheten ‘weidse groene rivier’. Hier betrof het de afstroom naar de Waddenzee van het Peizer- en Eelderdiep. Door de herinrichting van de Eelder- en Peizermaden wateren deze West Drentse beken nu af op het Leekstermeer. Daarmee is een noordelijk vervolg verschoven naar buiten de gemeentegrenzen. Een goede reden nu de blik naar het oosten te wenden.

Zie voor meer informatie ook: http://www.groningerlandschap.nl/projecten/hunzevisie2030