GroenLinks-raadslid Ceciel Nieuwenhout nam vanuit de raad het initiatief om de plannen van nautisch ondernemer Willemien Onrust en nautisch adviseur Dirk van Driel voor een ‘Havenkwartier’ in de Deense Haven onder de aandacht te brengen. 

In het Havenkwartier komen verschillende sectoren samen: varende woonschepen, drijvende horeca en cultuur én nautische bedrijvigheid zoals sleepboten. Zo ontstaat een levendig geheel, dat het ernaast geplande Havenpark mooi aanvult, en daarnaast een eer bewijst aan het nautisch erfgoed van de stad.

Ceciel:

“ “Het leuke aan een haven is het dynamische: schepen kunnen verplaatsen en de invulling hoeft dus niet, zoals op land, vast te liggen. Dat is natuurlijk wel even wennen, maar dat is juist wat een haven uniek maakt.”  ”

Ook andere steden, zoals Gent, Rotterdam en Amsterdam, hebben plekken waar havengebieden gecombineerd worden met woningbouw. Dat blijkt goed te werken. Bovendien zouden hierdoor ook ligplaatsen voor varende woonschepen kunnen worden toegevoegd, wat tot nu toe steeds moeilijk was in de stad.

De motie van Ceciel kreeg brede steun in de Raad. De gemeente gaat nu onderzoeken hoe deze plannen vorm kunnen krijgen in de Deense Haven en komt dan volgend jaar terug bij de gemeenteraad

Afbeelding: Bewerking: Ceciel Nieuwenhout, oorspronkelijke afbeeldingen: achtergrond Gemeente Groningen, en v.l.n.r. Gouwenaar (CC-SA), Gemeente Amsterdam, Dirk van Driel, HunzeTrans.